Lansarea volumului „Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa”, semnat de istoricul și arheologul Adrian Andrei Rusu

Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, organizează miercuri, 8 iunie 2022, începând cu ora 14.00, la sediul bibliotecii din Municipiul Piatra-Neamț, Bulevardul Republicii, nr. 15A – Sala Cupola – , evenimentul: „Lansarea volumului Adrian Andrei Rusu, Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa”, apărut recent la Editura Mega din Cluj.

Adrian Andrei Rusu este un cunoscut istoric și arheolog din România, născut la Mediaș în anul 1951. Este specialist în cercetarea monumentelor istorice medievale și premoderne, al culturii materiale, istoric al Evului Mediu clasic și târziu, al Transilvaniei. Este autorul unor studii în domeniul castelologiei, monasteriologiei, sticlăriei și ceramicii de construcție. În ultimii ani, și-a dedicat o parte din timp cercetărilor arheologice desfășurate la Mănăstirea Bistrița, jud. Neamț.

În lucrarea de față, autorul face o trecere în revistă și o interpretare a întregului tezaur moștenit și cunoscut a fi din vremea lui Ștefan cel Mare. O analiză care pornește de la cetăți, curți domnești și mănăstiri și coboară până la ace de păr sau ceramică. Este un studiu ce atinge arta războiului dar și viața cotidiană, de la „vlădică la opincă”.

Merită subliniat faptul că bogatul și ineditul material rezultat din cercetările arheologice efectuate la Mănăstirea Bistrița constituie adesea element de referință și chiar a stat la originea alcătuirii acestui demers științific.

(Direcția Județeană pentru Cultură Neamț)