marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateCulorile prieteniei între Gaziantep și Piatra-Neamț

Culorile prieteniei între Gaziantep și Piatra-Neamț

La Gaziantep (Turcia), a avut loc, miercuri, 13 aprilie, vernisajul expoziţiei internaționale de pictură şi grafică „Țări surori: Turcia și România”, semnată de tineri artişti din Piatra-Neamţ, Gaziantep și Trabzon, eveniment realizat cu ocazia Zilei Suveranității Naționale a Turciei și a copilului (23 aprilie).

Proiectul, organizat de Muzeul Mitropolitan Gaziantep și Galeria de artă „Mizyal”, în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro” și Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ, reuneşte peste 100 de lucrări – picturi în ulei şi acuarelă, grafică – realizate pe formate şi în tehnici diverse de copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani.

Ajunsă la a XXXIV-a ediție de parteneriat Metropolitan Gaziantep și Mizyal Art Gallery, această expoziție a consolidat permanent prieteniile culturale între țări. Cultura și arta ne unesc. Cultura și arta rezolvă multe probleme”, a spus primarul Fatma Şahin.

Ramona Carteleanu, ministru consilier al Ambasadei României în Turcia, a declarat că a fost bucuroasă să vină la Gaziantep și a mulțumit celor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

La vernisaj au mai participat Samet Bayrak, președintele Consiliului Local al orașului Gaziantep, Adnan Keçeci, ambasadorul reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe Gaziantep, profesori, oameni de cultură.

Asociația Culturală „Arte.Ro” din Piatra-Neamț a fost reprezentată de eleva Miruna Morțe și dr. Mariana Ciobanu, vicepreședintele asociației.

Suntem foarte onorate de participarea la această importantă expoziție internațională. În această perioadă de frământări politice, avem nevoie să fim mai buni, să ne respectăm mai mult, să iubim mai mult, pentru că arta este un liant puternic între oameni, este, dacă-mi permiteți, ca un porumbel al păcii, pace de care avem atât de multă nevoie acum”, a declarat dr. Mariana Ciobanu, vicepreședintele Asociației Culturale „Arte. Ro”.

Îmi exprim întreaga apreciere și distinsa considerație pentru personalitățile care inspiră, schimbă mentalități, destine și direcții profesionale pentru tinerii talentați, așa cum face doamna Mizyal Karabiber Nacaroglu. De doamna Mizyal ne leagă dragostea pentru artă. Ne-am cunoscut prin intermediul proiectelor educațional-artistice, pentru că amândouă organizăm competiții internaționale în țările noastre, unde cei mai buni tineri artiști sunt puși în valoare și promovați. Avem, așadar, aspirații și scopuri comune și acest proiect de la Gaziantep a apărut ca o urmare firescă a relației noastre. Sunt foarte încântată că acest vis al nostru a devenit realitate, mai ales că participă și domnul Veysel Acar, unul dintre extraordinarii profesori de artă din Turcia, care este astăzi prezent pentru a fi premiat, împreună cu elevii pe care îi coordonează, pentru excepționala colecție de lucrări pe care a trimis-o la cea de-a cincea ediție a Concursului Internațional „Piatra-Neamț Creativ” din 2021. Vă mulțumesc pentru efortul dumneavoastră deosebit! În consecință, ne propunem să dezvoltăm mai multe parteneriate culturale cu ajutorul doamnei Mizyal Karabiber Nacaroglu, al Consiliului Local Gaziantep, al doamnei primar Fatma Şahin și cu sprijinul neprețuit al Ambasadei României în Turcia și al Excelenței Sale, doamna ministru consilier Ramona Carteleanu!”, a transmis prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.

La Gaziantep, artista Miruna Morțe a susținut și un atelier de pictură, în care a exemplificat tehnica acuarelei, oferind participanților o experienţă nouă de învăţare pe teme relevante pentru ei.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments