7 ani fără profesorul Florin Țiganu

Profesorul de educație fizică Florin Țiganu a fost un Om a cărui prezență am simți-o aproape magic. Un Om care fascina, care interesa nespus, cu o gândire originală, curajoasă. Faptele, oamenii cu care a lucrat, cu care și-a împărțit bucuriile și tristețile înseamnă, fiecare în parte, o amintire. O amintire pe măsura sufletului său mare, pentru că, peste fiecare dintre ei, a revărsat multă dragoste și bunătate. (Violeta MOȘU)

La inițiativa familiilor Anelize și Cornel Chifu și Adriana și Constantin Vernica, sâmbătă, 21 august 2021, la reședința familiei Chifu din comuna Pângărați, a avut loc slujba de comemorare a 7 ani de la dispariția profesorului Florin Țiganu. La această acțiune, au participat o parte dintre prietenii, colaboratorii și colegii regretatului profesor Florin Țiganu, precum și membri ai familiei. După slujba de comemorare, unde au fost pomeniți și o parte dintre colaboratorii profesorului Țiganu – Nicolae Zaharia, Vasile Ouatu, Adrian Popa, Florin Dudici, Ion Zaharia, Nicolae Arhire, Mircea Covatariu, Dumitru Terbescu, Mircea Fleșeriu, Constantin Blaga, Ovidiu Țoc, Eugen Baru Munteanu, Gheorghe Lașcu, Bogdan Amancea, Gheorghe Țipțer, Lucia Cojocaru, au urmat discursuri susținute de o parte dintre cei prezenți.

ARC PESTE TIMP LICURICIUL

Fiecare viață are o poveste…Viața ?… Ce este viața ?… Nu știm de unde venim și unde ne ducem…! Viața lui PETRE FLORIN ȚIGANU….SPECIALĂ!… Credem că a trăit ca un LICURICI, care a luminat o părticică de lume, care a luminat existența celor dragi, din familie și nouă celor care l-am cunoscut. Un om cum rar mai găsești, fascinant prin simpla lui prezență… UNIC! Nu a fost un om obișnuit. A trecut prin lume beneficiind de o prețuire anume, de care se învrednicesc doar spiritele înalte, cu o PERSONALITATE APARTE, greu de cuprins în cuvinte, cu o ținută morală și profesională de excepție și o rară sensibilitate. A fost un CAVALER în sensul puternic al cuvântului, cu o ținută de nobil distins, plin de dăruire, onest, îndatoritor. Era un OM BUN, frumos la chip și la suflet, calm, cumpătat, cu multă căldură în suflet și cu  zâmbetul pe buze. Era foarte ambițios, curajos, demn, puternic, dar, uneori, timid și vulnerabil în același timp, dispus să uite de el și de sănătatea lui, pentru binele și fericirea celor din jur. A dorit să dea vieții un sens! A fost un fiu iubitor și iubit de minunații lui părinți, de mama, Pompilia – profesor și tatăl, Sergie – pilor militar, participant la cel de al Doilea Război Mondial, care au sădit rădăcini adânci printr-o educație aleasă, cu o DEMNITATE și ELEGANȚĂ rar întâlnită, punând la mare cinste GENEROZITATEA și BUNĂTATEA.

S-a bucurat de iubire și dragoste din partea părinților soției, Nuți și Mihai Ciubotaru, la rându-i respectându-i ca pe proprii lui părinți. A fost un soț iubitor, un tată minunat pentru Mihaela și Florinel și un bunic special pentru iubiții lui nepoți Ioana și Ayan. A fost un profesor dedicat și dăruit  educării elevilor, cu empatie, echilibru și multă răbdare. Cu dragoste și respect își amintesc acum foștii elevi de minunatele activități organizate la Școala Stejaru, la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra-Neamț. Au rămas în istoria mișcării sportive nemțene cele două ediții CHALLENGE DAY, organizate de Florin, la nivel internațional. A fost pasionat de automobilism, organizând mai multe ediții ale RALIULUI MĂNĂSTIRILOR, competiție prinsă în calendarul național.

A pus în tot ce făcea o parte din sufletul său, împătimit de iubirea pentru mișcare în toate formele ei. Astăzi ne-am strâns, inimă lângă inimă, ca să mărturisim, prin prezență și gând curat, că l-am respectat, că l-am apreciat, că l-am iubit… Să-l căutăm în inimile noastre, singurul loc de unde nu va mai pleca niciodată. Spiritul faptelor lui va merge cu siguranță mai departe, peste timp, iar amintirea activităților lui Petre Florin Țiganu va rămâne aici, printre noi, în orașul acesta pe care l-a iubit și pe care l-a promovat cu toată priceperea sa. El va rămâne cu noi atâta timp, cât ne vom aminti cu drag de el. El are nevoie de neuitarea noastră, de florile recunoștinței noastre. Să vărsăm o lacrimă plânsă, și să spunem o rugăciune de iertare, din toată inima noastră, pentru sufletul lui Florin. Veșnică să-i fie pomenirea! Dumnezeu să-l ierte!  

Cu neuitare, prof. Adriana și Constantin VERNICA                                                                                                                                                     

OMAGIU

Viața…! Viața noastră este  ca o carte pe care nu o poți deschide când vrei și nici nu o poți închide după dorință…Și filele se întorc mereu până se termină firul existenței… Firul vieții lui Florin Țiganu s-a rupt acum șapte ani la 24 august… Numai Dumnezeu ne-ar putea ajuta să înțelegem DE CE?

Astăzi este o zi de tristețe dar și de amintiri a tot ce a lăsat pentru noi, prietenii și colegii lui… A fost un OM cum rar întâlnești în viață, un profesionist, un bun manager la Direcția de Tineret și Sport Neamț, dedicat pentru munca sa, ceea ce i-a adus respectul și prețuirea celor care l-au cunoscut. A fost un om puternic, omul dreptății, onest, un prieten loial, un suflet frumos, plin de blândețe și discreție. În respectul său față de semeni, de-a lungul anilor, ne-a desfătat cu vocea blândă, caldă și sfătoasă a OMULUI care, prin fiecare cuvânt fascina auditoriul și transmitea emoția și pasiunea pentru sport, natură, frumos… A lăsat un gol imens, greu de umplut, pentru că oameni de asemenea calibru sunt rari. În mod invizibil, el va fi mereu în sufletele celor dragi și vom păstra în memoria noastră, amintirea omului frumos care a fost FLORIN ȚIGANU, care a pășit în „Țara de Dincolo”.

Am lucrat peste 10 ani în cadrul D.J.T.S Neamț, în cadrul Compartimentului de tineret. În această perioadă, instituția a fost condusă de patru directori: Nicolae Zaharia, Florin Țiganu, Gheorghe Olteanu și Vasile Ouatu. Cu toți directorii am avut o relație corectă, bazată pe respect reciproc și de la toți am avut ceva de învățat.

Florin Țiganu a fost cel care s-a implicat cel mai mult în activitatea de tineret. În relația cu Ministerul Tineretului și Sportului reușea să rezolve problemele legate de alocarea financiară anuală pentru activitățile de tineret.

Pentru excursiile anuale, organizate în străinătate ca premiu pentru elevii nemțeni premiați la olimpiadele naționale, făcea un tur de forță în județ pe la sponsori și obținea finanțarea necesară completării alocării de la M.T.S. Tot el rezolva problemele legate de pașapoartele colective dificil de realizat în acele vremuri, în termene foarte scurte avute la dispoziție.

Pentru deschiderea Centrului de Tineret a reușit sa obțină finanțarea pentru mobilierul necesar funcționării.

S-a implicat direct în relația cu Inspectoratul Școlar, unități de învățământ, Primării, Consiliul Județean, atunci când organizam acțiuni de tineret cu caracter național și internațional.

Prin tot ce a făcut în cei patru ani a reușit să consolideze imaginea Compartimentului de tineret la nivel local si central, compartiment care inițial era privit ca o „Cenușăreasă” în cadrul D.J.T.S.

Florin Tiganu mi-a demonstrat în practică zicerea „omul sfințește locul” și, alături de el, în multe rânduri, am verificat o altă zicere: „dacă vrei, poți!”.

Dumnezeu să-l ierte și să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Cerurilor!

Anelize și Cornel CHIFU

„FLORIN A FOST UN OM CU O INIMĂ MARE”

Durerea ne macină inima. Florin a fost un om cu o inimă mare, bun, deștept, cumpătat, generos cu alții, dar mai puțin grijuliu cu sine. A fost un om încrezător, cu multe speranțe, cu multe idei de viață. Dumnezeu să-i așeze sufletul în loc luminat, cu iertare și iubire. Dumnezeu să-l ierte!

Cuscra, Maria BUCUREȘTEANU