Ne-am despărțit, la 24 august 2014, de un prieten drag, profesorul Florin Țiganu, care ne-a fermecat cu inteligența și bunătatea lui. L-am cunoscut în răstimp de mai bine de două decenii. Viața sa a fost toată pentru sport și familie. Spunea adesea: „cine dorește foarte mult un lucru, îl face”. Echilibrat, senin, aprecia cinstea în faptă și în vorbă. Hobby-ul său: competițiile automobilistice.
Raliul Ceahlăul – etapă din Campionatul Republican al Diviziei B
Județul Neamț a găzduit, în anul revoluției, un concurs automobilistic de calibru. Denumit Raliul Ceahlăul, acesta figura ca etapă din Campionatul Republican al Diviziei B, care, peste ani, se va transforma în renumitul Raliul Mănăstirilor.
Florin Țiganu, pe atunci președintele Comisiei Județene de Automobilism și Karting (CJAK) Neamț, relata pentru ziarul local: „Aproape trei ani am organizat, la nivel de județ, numai competiții auto cu caracter de masă, dar iată că Federația ACR ne-a încredințat organizarea, în acest an, a primei etape din Campionatul Republican de raliuri, Divizia B. Celelalte 5 etape vor avea loc la Vaslui, Târgu Jiu, Câmpulung Muscel, Alba Iulia și Focșani. Traseul raliului, apreciat cu notă maximă la omologarea făcută de reprezentantul comisiei centrale de competiții auto din cadrul federației, măsoară 288 km și are incluse 11 probe de clasament , dintre care patru pe asfalt și șapte pe macadam. Startul va fi dat în ziua de 19 mai, la ora 9,01, din fața Hotelului Ceahlău, din minut în minut. La start vor fi prezente numai autoturisme de producție românească: Aro, Dacia, Oltcit, cu unele modificări admise de regulamentul tehnic, pentru creșterea performanței. Județul nostru va fi reprezentat doar de un singur echipaj, care este posesor de licență B pentru raliuri”. (Ion Drăgoi, Ceahlăul, 6 mai 1989)
1996: 131 de medalii pentru sportul nemțean
Florin Țiganu s-a născut în București, la 5 aprilie 1947. Profesor de educaţie fizică la Şcoala Stejaru-Pângăraţi şi la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra-Neamţ, metodist la CJEFS Neamţ, remarcabilul om de sport a fost al doilea director, după Revoluție, al Direcției pentru Sport și Tineret Neamț. De-a lungul celor 5 ani (1994-1998), a înnobilat această funcţie, organizând numeroase competiţii de anvergură, dintre care amintim: Festivalul Naţional de Minihandbal, Vivicitta, Challenge Day, Crosul Olimpic sau Raliul Mănăstirilor. Directoratul său a coincis cu perioada în care sportul nemţean a obţinut succese de prestigiu, ce l-au propulsat în topurile anuale ale judeţelor ţării. Până la pensionare a ocupat funcția de consilier în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sport.
„Festivitatea a fost deschisă de dl. prof. Florin Țiganu, directorul Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Neamţ, care a trecut în revistă succesele sportivilor nemţeni, concretizate în 131 de medalii, din care 119 obținute la campionatele naţionale şi douăsprezece la cele internaţionale (mondiale, europene şi balcanice). „Comparativ cu anii precedenţi, consider că anul 1996 a fost superior mai ales prin prisma rezultatelor obţinute în competiţiile internaţionale, unde s-au câştigat trei medalii în plus faţă de 1995. Paradoxal, deşi necazurile din punct de vedere financiar, atât pentru noi, cât şi pentru multe din unităţile sportive din judeţ, au fost mai mari, rezultatele au fost mai bune”. (Radu Irimescu, Ceahlăul, 30 decembrie 1996 – 3 ianuarie 1997)
„A fost un coleg foarte bun, un om minunat”
„De numele profesorului Țiganu se leagă organizarea în anul 1996 a Raliului Mănăstirilor, o competiție automobilistică extrem de apreciată, chiar și acum, peste ani. Tot în anul 1996, s-a organizat în centrul municipiului Piatra-Neamț prima ediție a Festivalului Național de Minihandbal, unde copiii din ciclul primar, în echipe mixte, s-au întrecut într-o competiție în care nu s-a întocmit niciodată un clasament și nu s-a ținut evidența scorului. A contat doar participarea, răsplătită de regretații domni profesori Țiganu și Țoc, cei care au gândit și pus în practică acea manifestare, ce a dat generații de campioni orașului nostru. Tot domnul Țiganu a militat pentru organizarea primului Cros Olimpic pe străzile principale ale municipiului Piatra-Neamț, iar pe vremea domnului ministru Mironov aduna olimpicii județului, pentru a-i trimite în excursii gratuite peste hotare. A avut colaborări şi în competițiile ecvestre organizate cu domnul Costache Lupu la Baza Hipică. Practic, nu e loc de competiții sportive, care să nu poarte urmele pașilor dânsului. A iubit sportul ca pe proprii copii. A fost un coleg foarte bun, un om minunat” – prof. Lenuța Dabija, participantă la J.O. de la Montreal (Canada, 1976).
„Un foarte bun meseriaş, un om formidabil, un prieten de nădejde, a sfinţit locul, a lăsat ceva în urma sa. L-am cunoscut după terminarea facultăţii. Am avut de învăţat foarte multe de la el” – prof. Constantin Vernica, ex-directorul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ.
„Am colaborat timp de 10 ani în condiţii excelente. Un profesionist desăvârşit, serios, galant, amabil. A fost unul dintre cei mai buni şi respectaţi directori ai sportului pietrean. A ajutat foarte mult ciclismul. Renaşterea sportului cu pedale pietrean i se datorează” – antrenorul de ciclism Nicolae Pienescu.
Liniște și plecăciune, domnule profesor! Vă port mereu în suflet.
Violeta MOȘU