Festivalul „Lada cu zestre”: Suceveanca Veronica Hojbotă, câştigătoarea Premiului ,,Neculai Popa” pentru artă populară autentică

Veronica Hojbotă, din localitatea Mănăstirea Humorului, realizează cămăși, poale, catrințe, ițari, ciorapi, dar și ștergare, năframe, fețe de pernă, fețe de masă, păretare, scoarțe. Ea a primit Premiul „Neculai Popa” cu lacrimi de bucurie și cu un discurs încărcat de emoții.

Le mulțumesc organizatorilor! Am rămas foarte surprinsă, nu mă așteptam, mi-au dat lacrimile. Mă „luptam” cu niște ață încâlcită și chiar atunci doamna Florentina Buzenschi a venit și mi-a spus să las un pic lucru pentru că am fost desemnată câștigătoarea Premiului „Neculai Popa”. Am rămas fără aer”, a spus Veronica Hojbotă.

Demna reprezentantă a Bucovinei a învăţat să ţeasă şi să coasă de la mama sa, care a desprins meșteșugul de la bunica, țesătoarea satului. La rândul ei, Veronica Hojbotă a transmis mai departe această îndeletnicire tradițională fiicei și nepoatelor. În îndelungata sa activitate, sute de cămăşi de sărbătoare, catrinţe şi trăistuţe au fost lucrate în stative sau cusute cu acul. Când vorbim despre Veronica Hojbotă, vorbim de pasiune, migală şi măiestrie, vorbim de frumosul suflet al ţărăncii noastre pus într-o ţesătură!”, a menționat Florentina Buzenschi, coordonatoarea Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”.

Ajunsă la ediția a XV-a, manifestarea reprezintă și-n acest an un punct de atracție pentru pietreni. Organizat de Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, evenimentul pune din nou în valoare varietatea îndeletnicirilor tradiționale.

Cei 40 de participanți din Botoşani, Maramureș, Galaţi, Harghita, Suceava, Vrancea, Prahova, Mureș, București, Iași și Neamț expun piese reprezentative pentru principalele domenii ale artei populare: port popular, textile de interior, ceramică, împletituri din diverse materiale, ouă încondeiate, măşti, podoabe, icoane pe sticlă şi lemn.

Prin Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” promovăm meșterul autentic, cel care folosește metode arhaice, care își prelucrează singur materia primă, care coase ii adevărate”, a mai adăugat Florentina Buzenschi.

Violeta MOȘU; Fotografii realizate de Florin Ghimiș, fotograful Complexului Muzeal Național Neamț