Expoziția itinerantă „Poeți contemporani cu Eminescu“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în perioada 25 mai – 25 iulie 2021, expoziția itinerantă „Poeți contemporani cu Eminescu“ organizată de Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii „Mihai Eminescu“ Botoșani. Expoziția a fost vernisată la Botoșani pe 21 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei.

Concepută de Liliana Grecu (concept grafic) și Lucia Țurcanu (prezentare și selecție text), expoziția prezintă 62 de poeți – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hașdeu (1869-1888) – din Moldova, Muntenia și Transilvania, care făceau parte, în anii ʼ60–ʼ80 ai secolului al XIX-lea, din ceea ce se poate numi procesul poetic românesc: „bătrânii“, care mai erau în viață atunci când Eminescu debuta, colegi de la Junimea sau congeneri din alte spații, pe care poetul poate că nu i-a cunoscut, dar fără de care panorama poeziei românești din acea perioadă nu ar fi completă, „tinerii“, care au debutat până în 1889.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț este la a doua colaborare cu Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii „Mihai Eminescu“ Botoșani, după ce a găzduit, în perioada 21 septembrie – 11 octombrie 2020, expoziția itinerantă „Mihai Eminescu“, cu tablouri semnate de Spiru Vergulescu.

Colecția de tablouri Spiru Vergulescu a ajuns la Ipotești în iunie 1989, când a fost celebrată împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu. O parte din aceste lucrări au foste expuse pentru prima dată în perioada 1-15 ianuarie 1989, la Galeriile Municipiului București, în cadrul expoziției „Locuri eminesciene“.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)