luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitate„Pe urmele lui Eminescu“, expoziție itinerantă la Biblioteca Județeană

„Pe urmele lui Eminescu“, expoziție itinerantă la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția itinerantă „Mihai Eminescu“, organizată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“, în Sala Cupola, în perioada 21 septembrie – 11 octombrie 2020.

În același timp, sala expozițională de la parterul bibliotecii prezintă un grupaj  de publicații și documente din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț dedicate poetului Mihai Eminescu.

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu deține în patrimoniul său câteva colecții de artă, printre care și colecția „Spiru Vergulescu“ – lucrări de grafică.

Lucrările – 101 tablouri semnate Vergulescu – au ajuns la Ipotești în iunie 1989, când se marcau 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu. O parte din aceste lucrări au foste expuse pentru prima dată în perioada 1-15 ianuarie 1989 la Galeriile Municipiului București în cadrul expoziției Locuri eminesciene.

Vergulescu fusese pe urmele Poetului, încercând să vadă tot ce amintește de Eminescu. Pe lângă imaginile cu satul în care a copilărit Eminescu, cu pădurea și lacul, Vergulescu a imortalizat imagini pitorești cu târgurile noastre de altădată, cu casele ale căror trecut este legat de numele poetului. Botoșani, Iași, București, Blaj, Giurgiu, Târgu Mureș, Oravița, Brașov, Sibiu, Lugoș, Arad, Văratec își găsesc reprezentarea în grafica prezentă la Ipotești. Periplul pe urmele Poetului a continuat și peste hotare, Vergulescu surprinzând locuri și din Cernăuți, Chișinău, Odessa, Viena, Berlin. În colecție se află și portrete ale celor care au intrat în lumea lui Eminescu. Toate lucrările prezintă la subsol un mic comentariu scris de pictor, ori un vers sau o strofă dintr-o poezie semnată de Eminescu.

O parte din aceste tablouri au format expoziția itinerantă Pe urmele lui Eminescu, care va fi expusă în septembrie-octombrie la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, urmare a protocolului de colaborare semnat de Memorialul Ipotești și Biblioteca din Piatra-Neamț.

Vizitarea expoziției se face cu respectarea măsurilor de protecție sanitară pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments