joi, iunie 13, 2024
AcasăActualitateSă ne amintim de profesoara Caraza Rodica

Să ne amintim de profesoara Caraza Rodica

La 22 iulie 2020, învățământul nemțean s-a despărțit de distinsa profesoară de istorie și științe sociale – Caraza Rodica. A fost un dascăl care a pus o amprentă de neuitat asupra elevilor săi, spre care s-a aplecat toată viața plină de dăruire, entuziasm și căldură. Le-a oferit din preaplinul sufletului și minții sale atât cunoștințe, cât mai ales educație și deschidere spre trăsături morale, care să-i ajute să fie oameni adevărați. A fost un veritabil model de caracter, demnitate, omenie, integritate, patriotism, profesionalism.

S-a născut la 9 martie 1941, la Hangu, și a avut o copilărie fericită alături de părinții săi, Ana, care a fost contabil și Mihai, notar. Familia s-a stabilit apoi la Piatra-Neamț, prin strămutare. A urmat Liceul de Fete, actualmente Colegiul Național „Calistrat Hogaș” și Facultatea de Istorie Filosofie din Iași. Acest oraș și studiile universitare au lăsat o urmă de neșters asupra viitoarei profesoare, ea devenind toată viața o pasionată de lecturile istorice pe care le savura și le comenta cu o plăcere imensă.

Și-a început cariera în cadrul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamț, unde, împreună cu o echipă de specialiști, a realizat mai multe săpături arheologice, în urma cărora au fost descoperite artefacte valoroase și relevante legate de viețuirea pe meleagurile nemțene și nu numai. Deși ulterior a părăsit această activitate pentru a se dedica profesoratului, arheologia a rămas și ea o pasiune pentru o viață.

După un număr de ani petrecuți la catedră în cadrul Liceului „Petru Rareș”, a devenit profesor titular la Grupul Școlar Auto, în prezent Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamț. Aici, în mijlocul unui colectiv de colegi pe care l-a apreciat mult, i-au trecut prin mână zeci de generații pe care le-a format cu pasiune. Avea o memorie excepțională a chipurilor și a numelor, recunoscându-și pe stradă și elevi din primele generații, păstrând cu aproape toți relații foarte cordiale. Era o adevărată încântare să asiști la întâlnirea dumneaei cu un fost elev, căruia îi amintea și locul în care a stat în bancă, multe detalii și evocau momente din vremurile trecute.

Preocuparea pentru perfecționarea profesională și dezvoltarea personală au fost permanente în activitatea doamnei profesoare Caraza Rodica, anul 1981 debutând cu susținerea lucrării de gradul I cu titlul „Problema agrară din România după primul război mondial. Aspecte ale reformei agrare în județul Neamț”.

Revoluția din 1989 vine cu o mare provocare, când, dându-și măsura autodepășirii, obține prin concurs un post în Ministerul Educației Naționale, prin care a contribuit, cu toate puterile ei la reformarea învățământului românesc.

Urmează apoi un moment crucial, care a însemnat întâlnirea cu Grigore Caraza (care venise în vizită în România, fiind stabilit în SUA), considerat erou național, pentru o viață de luptă anticomunistă, pentru care a plătit cu 26 de ani de închisoare și 3 ani de domiciliu forțat. Astfel doamna profesoară părăsește țară pentru a se stabili în New York, unde, alături de Grigore Caraza, care a fost liderul comunității românești americane, au dus o luptă neîncetată pentru afirmarea drepturilor românilor, întâlnindu-se, printre altele cu personalități importante, cum ar fi Hillary Clinton sau membrii familiei regale românești. O altă preocupare a fost unitatea națională, cei doi militând pentru aceasta de acolo, de peste ocean, în Asociația Pro Basarabia și Bucovina.

Pentru tot ce a făcut pentru oameni și pentru țară, pentru felul ei delicat și empatic de a fi, pentru firea ei de luptătoare, toți cei care au cunoscut-o, nu au putut decât s-o prețuiască și s-o iubească.


Drum lin în lumină, doamna profesoară Caraza Rodica! Vă datorăm adânc respect și recunoștință!

Gianina BURUIANĂ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments