Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț lansează punctul de informare „Locuirea ne privește pe toți”

Vineri, 11 septembrie 2020, va avea loc evenimentul de lansare al noului raft tematic despre locuire, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț din Piatra-Neamț. În cadrul evenimentului de lansare, publicul va putea afla mai multe despre importanța acestui subiect, despre situația actuală a locuirii pe glob și despre acțiunile pe care le poate întreprinde orice om interesat de bunul mers al comunității în care trăiește, dar și de o locuire globală sustenabilă.

Lansarea punctului de informare are loc în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV), tocmai pentru a scoate în evidență nevoia de a ne implica fiecare dintre noi, voluntar, la îmbunătățirea situației locuirii în comunitatea noastră și în lume, în primul rând prin conștientizarea dreptului fiecărei persoane la o locuință adecvată și la condiții decente de trai.

Evenimentul va avea loc în aer liber, pe esplanada Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, cu respectarea regulilor de evitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus, începând cu ora 11:00, și va propune inaugurarea unui punct de informare pe tematica locuirii, promovând astfel importanța unei locuințe decente. Accesul va fi liber în limita locurilor disponibile.

Cei care vor participa la eveniment vor fi primii care vor putea consulta raftul tematic, ce va include cărți, broșuri, jocuri dedicate locuirii, atât pentru cei mici, cât și pentru adulții interesați. Ei vor afla astfel mai multe despre ce înseamnă dreptul asupra pământului, despre egalitate de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre, adică despre locuire sustenabilă și echitabilă și vor putea să se familiarizeze cu acest domeniu, citind sau prin joacă.

Locuirea stă la baza dezvoltării, și totuși în prezent aproape 1.6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără un acoperiș decent deasupra capului. Dreptul la locuire reprezintă una dintre condițiile de bază pentru eradicarea sărăciei, având efecte directe atât asupra educației și oportunităților de dezvoltare, cât și asupra altor multe Obiective de Dezvoltare Durabilă. În România, 60.000 de familii trăiesc în locuințe informale, de multe ori la marginea orașelor care devin suprapopulate. Atat la noi, cât și în alte părți din lume, tinerii trăiesc tot mai mult cu părinții, pentru că nu își permit o locuință a lor. România e țara cu cea mai mare rată de supraaglomerare a locuințelor din Uniunea Europeană, iar în lume jumătate din populația urbană trăiește în ghetouri.

Scopul acestui punct de informare este acela de a sublinia faptul că locuirea este o temă de gândire pentru toți, de a determina publicul să conștientizeze idea că împreună, prin voluntariat și alte forme de participare civică, trebuie să găsim soluții pentru un viitor sustenabil al locuirii și de a transmite mesajul clar că orice om de pe pământ are dreptul la un trai decent.

Raftul tematic va rămâne la dispoziția cititorilor pe parcursul următorilor ani, și utilizatorii bibliotecii vor fi invitați să aprofundeze tematica și să se implice în găsirea de idei și soluții creative, în cadrul unor evenimente viitoare. Mai mult, echipa de voluntari a bibliotecii va avea misiunea de a face cunoscut punctul de informare în comunitate, de a veni cu idei de activități, atrăgând noi utilizatori în bibliotecă și folosind în diverse context resursele puse la dispoziție.

Punctul de informare face parte din proiectul Build Solid Ground și este realizat în parteneriat cu Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat.

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț a fost una dintre cele 6 instituții premiate în cadrul proiectului Build Solid Ground, organizat de către Asociația Pro Vobis Cluj-Napoca, alături de Bilioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj, Biblioteca Județeană „Octavia Goga” Cluj-Napoca, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad, Biblioteca Municipală Medgidia, Filiala Nord și Biblioteca „Prof. Ion Buzea” Măcin.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)