joi, martie 20, 2025
AcasăActualitateSoprana Elena Botez, elogiată de foștii elevi în documentarul intitulat „În darul...

Soprana Elena Botez, elogiată de foștii elevi în documentarul intitulat „În darul harului și al profesorului”

Pasiunea pentru muzică, dragostea pentru elevi, abilitățile excelente de pedagog, răbdarea, simțul umorului sunt doar câteva calități care conturează portretul îndrăgitei artiste Elena Botez.

Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț o sărbătorește, astăzi, 7 iunie, pe soprana Elena Botez, profesor renumit care a contribuit la ridicarea prestigiului liceului și al orașului Piatra-Neamț!

Prilej de amintiri pentru foști elevi care, din diferite colțuri ale lumii, i-au adresat gânduri, urări, au pus în evidență ce au învățat de la distinsa profesoară, cum folosesc și în prezent sfaturile domniei sale, într-un documentar intitulat „În darul harului și al profesorului”. Și-au exprimat recunoștința, au împărtășit amintiri dragi: Ada Chele, Alexandra Tărniceru, Andreea Chinez, Adina Vilichi, Cellia Costea, Clara Topliceanu, Claudia Caia, Claudia Robu, Alexandra Costin, Felicitas Bordianu, George Proca, Ana Ramona Laza, Mădălina Țăpuc, Mihaela Pleșa (Ciudin), Nicola Pahoncea, Nicoleta Colceiar, Noemina Laiu Cosma, Octavian Cezar Ionescu, Olguța Toma, Ștefan Ionuț Corlade, Suzana Nădejde, Alexandra Grigoraș, Ana Maria Racu (Gorcea), Mihaela Jitariu, Olga Caia, Paula Antal, Teodor Busnea, Veronica Anușca. Regia filmului a fost realizată de un prieten al liceului, Brândușa Balan. Foștii elevi, artiști lirici, profesori, oameni de televiziune, își amintesc cu drag și dor experiența alături de cea pe care o numesc mentor, o poartă în suflet, îi mulțumesc pentru sfaturi, îndemnuri, munca depusă, răbdare, cuvintele de încurajare, iar Cellia Costea o consideră a doua mamă. La ore primeau sfaturi pentru poziția corporală, vestimentație, dicție, studiu, pe scurt, tot ce ține de arta interpretativă.

Așa cum declară foștii elevi, doamna Elena Botez care le-a îndrumat primii pași în lumea bel canto-ului este om extraordinar, profesor cu mare har de la Dumnezeu, dăruire, sprijin și implicare, mereu neobosită, făuritor de destine, deschizător de orizonturi, iar pentru toate acestea, fac o reverență în fața omului minunat și a profesorului desăvârșit.

Sunt apreciate momentele minunate petrecute în liceu, îndrumarea primilor pași pe drumul artei lirice, participarea la concursurile și olimpiadele câștigate numai datorită pedagogului Elena Botez, modul în care le-a insuflat dragoste pentru scenă și a iubi ceea ce fac, a inspira și celor din jur dragostea pentru artă, iată de ce aplauzele primite se îndreaptă de fiecare dată și către mentor.

Cei deveniți la rândul lor profesori își doresc să ducă mai departe metoda pedagogului Elena Botez, căci orele de canto au însemnat poate cea mai frumoasă perioadă din viața lor, mult studiu, povești cu tâlc, sfaturi de viață, tehnică vocală, abordare, atitudine, a învăța să respiri, soluții la probleme prin care adolescenții treceau la momentul respectiv,  învățarea respectului de sine și față de alții, a recunoașterii frumosului în toate formele lui, dorința de a deveni mai bun, chiar cel mai bun.  

Discipolii artistei lirice cărora le evocă „o mie de imagini și de cuvinte, prieten, familie, istorie, poezie, poveste”, o consideră „exemplu viu, uriaș artist, făuritor de destine, deschizător de orizonturi, ambasador al muzicii de calitate”, o admiră pentru dragostea și încrederea insuflată.

Claudia Robu, realizator de emisiuni la TVR Cultural, recomandă celor care încă nu o cunosc pe artista lirică Elena Botez, să asculte toate gândurile din cufărul cu amintiri prețioase ale foștilor elevi, cetățeni de onoare în toate colțurile lumii, pentru a-și face cât de cât o idee despre acest om complex, gânduri adunate în documentarul intitulat sugestiv de către regizor „În darul harului și al profesorului”.

Echipa de proiect, alcătuită din Carmen Corlățeanu și Olguța Toma, aduce mulțumiri Celliei Costea, Brândușei Balan și tuturor foștilor elevi care au contribuit la realizarea filmului pe care vă invităm să-l vizionați pe pagina de Facebook a liceului: https://www.facebook.com/LiceulBrauner/videos/1199074530437138/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments