* susține Cornel Cepariu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Marius Mircu“ Bacău-Neamț
Biblioteca județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Marius Mircu“ Bacău-Neamț, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași și televiziunea regională TeleMoldova+, a găzduit lansarea cărții în prezența autorului „Presa, vremurile și politica – Of…televiziunea mea“, apărută recent la Editura Timpul din Iași, de Petru Frăsilă, vineri, 28 februarie 2020, în Sala Cupola.
Întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere și anunțul că piesa de teatru de pe afiș nu va mai fi jucată. „Acum patru ore, soția lui Ștefan Hagimă, Iulia Ștefănescu – prietena noastră de familie, o doamnă în toată puterea vieții, stomatolog, medic primar, profesor universitar la Bacău – s-a dus la cele veșnice!“, a anunțat autorul cărții lansate, Petru Frăsilă.


„Avem onoarea de a-l primi astăzi pe cel care a fost alături de noi, din lumea presei scrise și a televiziunii timp de 30 de ani, cel care a pus bazele primei televiziuni private din Iași și apoi din Piatra-Neamț“, a spus, în cuvântul de salut, Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Costache Lupu, fost animator cultural, iar acum președinte al Asociației Club Sportiv Ecvestru din Piatra-Neamț, a adus în atenția auditoriului momente din trecutul de om al scenei pe care l-a avut Petru Frăsilă, iar bibliotecarul Dan Iacob, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău, a trecut în revistă amintiri despre câteva dintre cărțile anterioare ale autorului.



„Nu mai există facultate de jurnalism pur în România, ci doar facultate de jurnalism și comunicare și dacă o să aveți curiozitatea să urmăriți programa școlară, o să vedeți că la comunicare studenții învață cum să lupte împotriva jurnaliștilor, cum să fie purtători de cuvânt, comunicatori ai instituțiilor statului. Din acest punct de vedere, cred că această carte a domnului Frăsilă merită să fie inclusă ca studiu obligatoriu în facultățile de jurnalism“, a opinat Cornel Cepariu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Marius Mircu“ Bacău-Neamț.
Cristian Livescu, critic literar, președinte al Societății Scriitorilor din Neamț, director al Editurii Crigarux Piatra Neamț, a salutat persoanele remarcabile de la prezidiu și din sală și a anunțat programul următoarelor două zile pentru decernarea Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă“. „Petru Frăsilă este un coeziv. Este o conștiință publicistică deosebită. El știe să atragă oameni precum cei prezenți aici, care au trecut prin interviurile lui. Petru Frăsilă știe să-și scenarizeze viața și știe să-și scenarizeze interviurile. Cărțile sale sunt cărți-document“, a spus Cristian Livescu.



„Sigur că despre Petru Frăsilă se poate vorbi foarte mult, foarte aplicat, foarte dens, foarte grav. Eu aș vrea să spun, în primul rând, că Frăsilă este membru al Uniunii Scriitorilor pentru câteva cărți de proză scurtă, cărți valoroase. Mă bucur că este o cunoștință veche a dumneavoastră. A mea este extraordinar de veche, ne cunoaștem de mai mult de 40 de ani“, a precizat Emilian Marcu, după care a dat curs lecturii unui text despre „Presa, vremurile și politica – Of…televiziunea mea“.
Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea Iași, a amintit că onorează o dublă invitație cu prezența sa, atât pentru lansarea de carte, cât și la decernarea Premiului Național pentru proză „Ion Creangă“. „Un timp am slujit muzeele literare ieșene, inclusiv casa Junimii, casa de la Casa Pogor, acolo unde, odinioară, i-am organizat o lansare de carte, prima lui carte, lui Petru Frăsilă. Vreau să îl pun în scenă pe Petru Frăsilă cu câțiva nemțeni care au apărut în ultima vreme la Editura Junimea din Iași“, a spus Lucian Vasiliu.




Ioan Holban, critic literar, directorul Teatrului „Luceafărul“ Iași, a încheiat șirul prezentatorilor. „Întâi de toate, eu am scris o prefață la cartea aceasta, unde veți găsi punctul meu de vedere referitor la ea. Din anii ’90, Petru Frăsilă a rămas pe baricade și continuă, de necrezut, în situația de astăzi a mass-media. Cum? Ne-o spune în carte, dar mai degrabă o puteți vedea singuri pe post. Face niște emisiuni colocviale, în care are două lucruri esențiale: știe ce să întrebe și când să întrebe și știe să asculte și să nu sară peste interlocutor. Petru Frăsilă a păstrat dreapta măsură între lucrurile oribile și lucrurile bune. A mers mai cu seamă pe știrile bune. Emisiunile pe care le face sunt niște documente ale memoriei colective, care depun mărturie despre o anumită vreme. Frăsilă este ultimul mohican, care stă cu o televiziune privată într-o zonă foarte tulbure, supusă tuturor turbulențelor – politice, economice, de toate felurile“, a menționat Ioan Holban.
Ultimul cuvânt a aparținut autorului. „Sunt orașe în care nu mai există niciun post de televiziune. Mă refer la o televiziune care să emită programe avizate de Consiliul Audiovizualului. Altminteri sunt foarte mulți colegi care, cu o cameră video, cu o pagină de internet, spun: «Suntem televiziunea X». Nu e rău că fac astfel de presă, important este să o facă de calitate și cu responsabilitate pentru Măria Sa telespectatorul, pentru că zvonistică, fel de fel de forme de propagandă ne obosesc mai tare acum decât cele de dinainte de ’89“, a susținut Petru Frăsilă.
Petru Frăsilă a mai scris cărțile „Libertatea de a fi ziarist interzis“ „Editura „Samia“ Iași, 2005; „De la ziarist interzis la libertatea de a candida pentru Parlamentul României“, Editura Universiatas XXI Iași, 2009; „De la om la om… din culisele televiziunii“, Editura Timpul, Iași, 2011; „Viața pe tabla de șah“, Editura Timpul, Iași, 2012; „Violarea libertății de exprimare“, Institutul European, Iași, 2012; „Galeria cu oglinzi“, editura Timpul, Iași, 2013, iar din 2007 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Este un jurnalist cunoscut în județul Neamț mai ales din perioada 1995-2007, când a fost administrator al postului de televiziune TELE’ M Piatra Neamț. În perioada 1990-1991 a fost realizator la Televiziunea Națională a Republicii Moldova, iar apoi, până în 1995, a fost fondator și administrator al TELE M Iași, prima televiziune din regiunea Moldovei. Din 2007 până în prezent este director la Prima TV Iași și fondator și administrator al TeleMoldova+ Prima.
Mihael Balint