luni, iunie 24, 2024
AcasăActualitateEveniment literar: Decernarea Premiului „Ion Creangă”, ediția a IV-a

Eveniment literar: Decernarea Premiului „Ion Creangă”, ediția a IV-a

Manifestările prilejuite de a patra ediţie a Premiului Naţional pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, au debutat astăzi, 29 februarie, la sala de conferinţe a Grand Hotel „Ceahlău”, cu simpozionul „Ion Creangă, în universalitate – 183 de ani de la naşterea marelui nostru clasic”.

Este pentru noi o mare bucurie că reușim, iată, pentru a patra oară, să decernăm acest premiul național. Suntem fericiți că am convins autoritățile județene de instituirea acestui premiu care anual răsplătește cum se cuvine creația unui prozator contemporan de certă situare valorică și de unanimă apreciere”, a spus scriitorul Cristian Livescu, directorul de proiect.

Eugen Uricaru, premiat anul trecut, va primi, din partea Primăriei şi Consiliului Local Târgu Neamţ, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului: „Îmi doresc ca toți scriitorii valoroși să ajungă să se bucure de laurii acestui premiu. În general, cred că acest premiu îi privește pe toți cei care scriu și simt românește”, a afirmat Eugen Uricaru.

Juriul (președinte, Ioan Holban), alcătuit din scriitorii și criticii literari Mircea A. Diaconu, Theodor Codreanu, Vasile Spiridon, Antonio Patraș, Constantin Dram și Cristian Livescu, a creat o listă de nouă nominalizaţi la acest prestigios premiu: Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Petru Cimpoeşu, Radu Cosaşu, Florina Iliş, Bujor Nedelcovici, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag şi Varujan Vosganian.

Duminică, 1 martie, la împlinirea a 183 de ani de la naşterea marelui povestitor, la Humuleşti-Târgu Neamţ, începând cu ora 12:00, va fi anunţat laureatul actualei ediţii, care se va alătura primilor trei câştigători ai Premiului „Ion Creangă”: Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban şi Eugen Uricaru.

Câștigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 5.000 de euro.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments