vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitateMihai Vadana: „Fratele meu a plecat cu sufletul împăcat că și-a lăsat...

Mihai Vadana: „Fratele meu a plecat cu sufletul împăcat că și-a lăsat ca dar tablourile posterității”

Pasionații de pictură mai au la dispoziție o săptămână pentru a-și bucura privirea cu cele 56 de lucrări ale maestrului Gheorghe (Puiu) Vadana, la Galeria „Lascăr Vorel”.

Renumitul pictor, originar din Poiana Teiului, a trecut la cele veșnice miercuri, 20 noiembrie 2019, la vârsta de 88 de ani. „A fost un om de echipă, un mentor, un profesionist, un prieten. Să nu uităm că Gheorghe Vadana a fost cel care a avut inițiativa, pe vremea când era inspector școlar, să înființeze Liceul de Arte „Victor Brauner” care, în toamnă, va împlini 30 de ani de existență”, a mărturisit prof. Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), Filiala Neamț.  

Despre lucrări, dar mai ales despre OMUL Puiu Vadana, a vorbit și scriitorul Emil Nicolae: „Aceste lucrări reflectă secvențe, sigur, nu neapărat succesive, din viziunile sale artistice. Puiu Vadana a trăit, a simțit, a crezut în primul rând în valorile consacrate în spațiul nostru artistic. Puiu Vadana a avut caracter, un lucru rar întâlnit printre artiștii de la noi sau din altă parte. El a preferat să se închidă în acest orizont intramontan și să-și conserve caracterul și să dea un exemplu ca profesor, ca artist”.

În memoria sa și pentru o reprezentare cât mai vizibilă, prof. Dan Constantin Ionescu a editat un catalog cu lucrările lui Gheorghe Vadana aflate în colecția personală. „Inspirația sa era o fântână nesecată, subiectele sale predilecte conturau o lume veche, proaspătă mereu. În fața tablourilor sale cădem pe gânduri, încercând să înțelegem necuprinsul timpului, resorturile regenerării naturii, fulguranta noastră trecere prin viață”.

La Editura Cetatea Doamnei, Maria Stupcanu a scos o carte în care a adunat confesiunile regretatului artist. „Cartea este presărată cu amintiri, cu fotografii, este o carte legată, un dialog care curge pur și simplu”, a spus editorul Viorel Nicolau.

Avea un cult pentru prieteni. Spunea că prietenia este mai frumoasă decât frăția. Prietenii ți-i alegi, rudele ți le dă Dumnezeu. M-am gândit să adun toate amintirile din ultimii 15 ani în această carte pe care o găsiți la librăria Editurii Cetatea Doamnei”, a adăugat și Maria Stupcanu.

La vernisajul din urmă cu o săptămână a fost prezent și fratele mijlociu al pictorului, profesorul de geografie Mihai Vadana, în vârstă de 91 de ani. „A fost un dascăl care și-a dăruit întreaga lui bunătate și pricepere elevilor. A plecat cu sufletul împăcat că și-a lăsat ca dar tablourile posterității. Să-l păstrăm în amintire și să-l prețuim ca pe un om de valoare al școlii și comunității noastre”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments