duminică, iunie 16, 2024
AcasăActualitateExpoziție de desene cu temă cucuteniană, la Biblioteca Județeană

Expoziție de desene cu temă cucuteniană, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț și Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, găzduiește expoziția de desene „Ceramica Cucuteni“, realizată de prof. Elena Ispas, cu participarea elevilor Andreea Mihăilă, Matei Mihăilă, Denisa Grigoraș și Eliana Roman. Expoziția poate fi vizionată în Sala Cupola, în perioada 27 ianuarie -7 februarie 2020. Vernisajul acesteia va avea loc vineri, 31 ianuarie 2020, de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de prof. Gheorghe Cuciureanu.

Ceramica Cucuteni este o ceramică unică, care se remarcă prin numeroase și enigmatice simboluri pictate. Această ceramică nu se regăsește în alte părți ale Europei, unele asemănări fac trimiteri la o ceramică neolitică din China, care, însă, apare după un mileniu față de Cucuteni.

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. Remarcabile sunt figurile feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. Culorile cele mai folosite sunt albul, roșul și negrul, care semnifică începutul vieții, iubirea și, respectiv, moartea.

Ca formă, vasele sunt diferite, de la simple ulcele la vase mari de tipul amforelor. Spirala este un simbol al cochiliei și semnifică dezvoltarea și continuitatea, o evoluție fără sfârșit. Aceste vase erau oferite, cu anumite conținuturi alimentare, cu anumite ofrande, la moartea unei persoane, pentru o trecere cât mai lină a sufletului către cer“, explică prof. Elena Ispas.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments