luni, iunie 24, 2024
AcasăActualitateLansarea cărții „Urături“ de Costache Lupu, la Biblioteca Județeană

Lansarea cărții „Urături“ de Costache Lupu, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Urături“ de Costache Lupu, apărută recent la Editura Sensul, marți, 17 decembrie 2019, de la ora 17:00, în Sala Cupola, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri fapte”. Au confirmat prezența reprezentanții administrației publice Laurențiu-Cristinel Dulamă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț; Dragoș-Victor Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț, Sorin Ouatu, primarul comunei Ștefan cel Mare. Vor face prezentări Ion Asavei, Vasile Ouatu, Vasile Pop Silaghi, Traian Socea, iar momentele muzicale vor fi susținute de Grupul folcloric „Floricică de pe stânca din Șerbești“, coordonat de pr. dr. Cătălin Bucur și Constantin Timofte.

Volumul cuprinde urături personalizate din perioada 2000-2018, asupra cărora s-a intervenit minimal, înlăturându-se, mai întâi, referirile la situații perisabile din domeniul politic. Fotografiile completează atmosfera specifică momentelor trecerii la noul an și întregesc memoria comunității la care participă lucrarea“, se precizează în „Cuvânt înainte“.

Costache Lupu s-a născut la 18 decembrie 1944, în Tescani, județul Bacău. În 1970 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română București. A urmat mai multe cursuri de calificare, printre care cel de actor, în perioada 1967-1969, la Școala Populară de Artă Bacău.

A fost profesor suplinitor la Școala Generală din comuna Scorțeni, județul Bacău (1964-1965), pedagog la Liceul Moinești – Bacău (1965-1967), pedagog la Liceul Pedagogic Bacău (1967-1970), profesor la Liceul Bicaz (1970-1973), profesor și director la Casa Pionierilor Bicaz (1973-1976), profesor și director adjunct la Liceul Bicaz (1976-1983), șef de fermă la I.A.S. Girov (1983-1990), profesor la Liceul Bicaz, director la Casa de Cultură Bicaz (1991-2000), viceprimar al Orașului Bicaz (2000-2004).

Din anul 1991 este președinte al Clubului Sportiv Ecvestru și administrator al Bazei Hipice Piatra-Neamț, calitate în care a organizat Concursurile Internaționale de Sărituri peste Obstacole și Dresaj, Cupa Volvo, Trofeul Dunhill, Cupa Samsung, precum și al celor mai importante competiții ecvestre naționale desfășurate la Baza Hipică din Piatra-Neamț.

Are o bogată activitate cultural-artistică și sportivă: a fost membru în formațiile artistice de teatru, dansuri populare și jucător în echipa divizionară de handbal din cadrul Liceului Moinești (1960-1964), instructor, textier, scenarist al formațiilor de teatru, dansuri populare, grup satiric, poem dramatic, dans modern, dans tematic, montaj literar-muzical din cadrul Școlii Generale Scorțeni, Liceului Moinești și Liceului Pedagogic Bacău (1965-1970), organizator, coordonator de spectacole și instructor al formațiilor artistice din cadrul Liceului, a Casei de Cultură și a altor unități economice din orașul Bicaz (1970-1983), inițiator și organizator de spectacole artistice în cadrul Căminului Cultural din comuna Girov, instructor al formațiilor de teatru folcloric și grup satiric în cadrul I.A.S. Girov (1983-1990), inițiator de activități artistice, coordonator și instructor al formațiilor de teatru haiducesc, grup satiric, ansamblu de estradă, ansamblu de datini și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă din cadrul Liceului, Casei de Cultură și Clubului Cimentiștilor din Bicaz (1991-2004).

Costache Lupu a avut o perioadă de implicare în dezvoltarea presei post-decembriste, fiind director și redactor al publicațiilor „Gazeta de Bicaz“ și „Răcnetul Carpaților“.

Din anul 2004, este organizator al alaiurilor de datini și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Piatra-Neamț, orașele Bicaz și Roznov, comunele Girov, Ștefan cel Mare și alte localități ale județului Neamț, precum și organizator și interpret în cadrul spectacolelor cultural-ecvestre județene de evocare istorică a personalității domnitorului Ștefan cel Mare. Este membru al trupei de teatru neprofesionist „Teatrul Vostru“, condus de actrița Draga Olteanu Matei.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments