Concert de colinde „Evanghelismos“ și „Camena“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește concertul de colinde „După datini, colindăm!“, joi, 12 decembrie 2019, de la ora 17:00, în Sala Cupola. Vor cânta Corul psaltic „Evanghelismos“, dirijor Ciprian Ceai, și Corala „Camena“, dirijor Elena Amariei.

Corul „Evanghelismos“

Corul psaltic „Evanghelismos“ a luat ființă în anul 2010, fiind cel  de-al treilea cor al Parohiei Nașterea Maicii Domnului, cartierul 1 Mai din Piatra Neamț. Este organizat de psaltul acestei parohii, tânărul student teolog Ciprian Ceai. „Numele corului a fost dat de către unul dintre ucenicii de chilie ai părintelui Cleopa Ilie, astăzi viețuitor în Sfântul Munte Athos. La început a fost doar un cor al acestei parohii, iar în timp din dorința de a ne perfecționa în tainele cântării îngerești am atras unii protopsalți, psalți și lampadari de la bisericile din Piatra Neamț și din împrejurimi, devenind astfel, un cor misionar, participând la diferite evenimente importante din viața bisericii“, explică Ciprian Ceai.

Corul este format din elevi seminariști, studenți și masteranzi de teologie și conservator, dar și din studenți ai altor facultăți (Matematică, Medicină, Filosofie, Psihologie și Istorie). Deși este un cor care acordă o atenție deosebită muzicii de tradiție bizantină, totuși abordăm un repertoriu divers (muzică corală și muzică tradițională românească).

Unii membrii ai corului „Evanghelismos“ participă an de an la diferite simpozioane și masterclass-uri, cum este masterclas-ul de la Iași organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea de Arte „George Enescu“ și Asociația Culturală „Byzantion“, reprezentată de protopsaltul Adrian Sârbu. Corul „Evanghelismos“ are în componență mulți psalți și lampadari din Piatra Neamț și împrejurimi, astfel, poate fi considerat un cor al cântăreților bisericești.

Corul nostru, așa după cum spune și numele, se află sub protecția și acoperământul Maicii Domnului. «Evanghelismos», în limba greacă se traduce «Buna Vestire»“, mai precizează Ciprian Ceai.

Corala „Camena“

Corala „Camena“ este un grup coral misionar ce a luat ființă în data de 21 decembrie 2014 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, conducerea Coralei fiind încredințată doamnei preotese profesor Alexandra Costin.

Corala este constituită din doamne preotese din Protopopiatul Piatra-Neamț și este sprijinită permanent în activitatea sa de Părintele Protopop Valentin Tofan.

Prima Sfântă Liturghie la care Corala Camena a dat răspunsurile a fost săvârșită în data de 21 mai 2015, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Piatra-Neamț, fiind urmată de Sfânta Liturghie arhierească, ce a avut loc în data de 2 iunie 2015, în Biserica Sfintei Mănăstiri Durău, aceasta fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Conducerea Coralei a fost preluată de Elena Amariei în data de 20 iulie 2016, zi în care Corala a dat răspunsurile Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Spiridon” din parohia Tașca.

Numele Coralei a fost preluat după o veche denumire slavonă a orașului Piatra-Neamț, Kamena (în traducere Piatră), orașul apărând menționat pentru prima dată într-o cronică rusească din secolul al XIV-lea.

Activitatea grupului coral constă în răspunsurile date la Sfânta Liturghie, cu ocazia slujbelor de sfințire sau de hram, participarea la evenimente culturale, precum concerte de colinde, lansări de carte, conferințe, sărbători tematice locale și acte de binefacere față de cei aflați în nevoi și suferință.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)