miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateSala de sport a Colegiului Național „Petru Rareș” poartă numele profesorului emerit...

Sala de sport a Colegiului Național „Petru Rareș” poartă numele profesorului emerit Vladimir Lașcu

Începând de astăzi, Sala de sport a Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, leagănul sportului pietrean, poartă numele profesorului emerit de educație fizică Vladimir Lașcu.

Momentul a fost marcat și prin dezvelirea unui basorelief, operă a sculptorului Lucian Tudorache.

Evenimentul a fost inclus în seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înființarea Colegiului Național „Petru Rareș”.

Am încercat, pe parcursul acestei săptămâni, să promovăm cât am putut noi de mult adevăratele valori ale Rareșului. Astăzi este rândul ilustrului profesor Vladimir Lașcu. Totul a pornit de la întâlnirea de bun augur cu Violeta Moșu, un om pasionat, care mi-a povestit foarte multe despre profesorul Vladimir Lașcu. Am onoarea de a vă anunța că, începând din acest moment, sala de sport se numește „Vladimir Lașcu” și vă mulțumim că ați venit să asistați la acest eveniment”, a spus prof. Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș”.

La baza acestei lăudabile inițiative a stat și antrenorul emerit de atletism Ilie Popescu, fost elev al profesorului Vladimir Lașcu. „Trăiesc o mare bucurie. De 10 ani aștept acest moment. Fără sprijinul fiicei profesorului Lașcu, Doina (Tiuca) Lașcu, al Violetei Moșu, al domnilor directori, Grigoruță Oniciuc și Claudia Jora, și al profesorilor Cătălina și Gheorghe Popa Grigoraș și Dan Forman, nu am fi reușit. Calde mulțumiri tuturor!”.

Profesori de educație fizică și de alte specialități, foști absolvenți au ținut să fie prezenți la acest moment festiv. Printre ei s-a aflat și Corneliu Dănăilă, fostul director al Direcției Regionale de Statistică Neamț, absolvent al promoției 1971. „Eu l-am îndrăgit foarte mult pe domnul profesor Lașcu. Ne-a fost și diriginte și pentru noi a fost un atu în plus. Ce s-a întâmplat astăzi este un gest admirabil făcut pentru oamenii de mare valoare care au existat în acest colegiu. Eram foarte bun la fond și semifond și s-a ținut foarte mult de mine să fac atletism. Eu sunt foarte mândru că am fost elevul profesorului Vladimir Lașcu”.

Cu acest prilej, s-a desfășurat și Simpozionul „Vladimir Lașcu”, ediția întâi fiind intitulată „Trecutul, prezentul și viitorul educației fizice și sportului de performanță”.

Vladimir Lașcu s-a născut la 15 mai 1909 la Samara, în Rusia imperială. Tatăl său, medicul psihiatru Gheorghe Laşcu, a fost directorul Spitalului Coştiugeni din Chişinău, senator liberal şi vicepreşedinte al Senatului României, în perioada interbelică, iar mama sa, Ecaterina Laşcu, a fost actriţă de teatru. De-o demnitate rară, cumpătat, inteligent, înzestrat cu o forţă de muncă fără seamăn, distinsul dascăl și-a dedicat toată viața pregătirii elevilor.

„Părintele” sportului pietrean s-a pensionat în anul 1971, după care a mai lucrat trei ani ca instructor auto la Şcoala de şoferi amatori din Piatra-Neamţ. Ne-a părăsit în urmă cu 23 de ani, la 24 decembrie 1996, la vârsta de 87 de ani.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments