luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateCinema Mon Amour - Premiera de gală a filmului „Între Chin și...

Cinema Mon Amour – Premiera de gală a filmului „Între Chin și Amin”

La Piatra-Neamț, „Între Chin și Amin”, cel mai recent film al regizorului Toma Enache, va avea premiera de gală la Cinema Mon Amour, duminică, 27 octombrie.

„Între Chin și Amin”, filmul independent al lui Toma Enache reprezintă o ecranizare cât se poate de realistă a Fenomenului Pitești și a modului brutal în care erau reeducați deținuții din închisorile comuniste. Filmul este un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temnițele comuniste în perioada 1945-1989, o mărturie despre rezistență prin credință, despre onoare și iertare.

„Între Chin și Amin” este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din pușcăriile comuniste.

Intenția mea a fost să arătăm că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut. Am considerat că a venit momentul ca realitatea brutală a Fenomenului Pitești, despre care nu s-a putut vorbi timp de zeci de ani și care a adus suferințe inimaginabile unui număr semnificativ de oameni, să fie spusă în sfârșit cu voce tare, printr-un film artistic. Așa se face că am decis să investesc toată energia și economiile mele în acest film”, a declarat regizorul Toma Enache.

În rolurile principale îi puteți vedea pe Ana Pârvu, Vali V. Popescu, Kira Hagi și Constantin Cotimanis. Din distribuție mai fac parte Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu, Iany Panait, Remus Stănescu, Adrian Culețu, Mircea Taiss, Iulian Trăistaru, Armand Crișan, Ștefan Gota, Petrică Moraru, Alexandru Mereuță, Adrian Anghel, Daniel Nițoi, Cătălin Bocârnea, Michael Szegedi, Stelică Murariu, Octav Bjoza, George Stanca, Daniel Sin, Alin Ailioaei, TinaMalamă, Tașcu Lala, Vlad Buzea. Cu participarea extraordinară a actorilor: Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.

Ana Pârvu este studentă la teatru la Universitatea din Warwick, Anglia.

Kira Hagi a urmat cursurile facultății de Teatru și Film „New York” din Las Vegas, una dintre cele mai bune școali de practică în producția de film. A mai jucat în scurt-metrajele „București, te iubesc” (2014) și „Fragile” (2017).

Vali V. Popescu a absolvit Facultatea de Teatru de la Târgu Mureș și este actor la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda. În 2017 a fost vocea lui Roc în animația Linxy.

Toma Enache este regizor, actor, poet, jurnalist. A absolvit în 1997 Facultatea de Regie-Teatru din București. A mai regizat în 2013 primul film artistic din istorie vorbit în aromână – „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, urmat în 2015 de documentarul „Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos”, ambele premiate la festivaluri din Europa.

„Între chin și amin” este realizat din fonduri private și orice intenție de a sprijini drumul lui prin țară este bine-venită, se arată într-un comunicat remis de Cinemagia. Donațiile se pot face pe site-ul www.lasteaua.ro, la secțiunea „donații”.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments