marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitate„Expresivități din arta populară“, expoziție de pictură Elena Ispas, la Biblioteca Județeană

„Expresivități din arta populară“, expoziție de pictură Elena Ispas, la Biblioteca Județeană

Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția de pictură „Expresivități din arta populară“ a Elenei Ispas, în perioada 19-31 august 2019. Vernisajul acestei expoziții va avea loc vineri, 30 august 2019, de la ora 15:00, iar prezentarea va fi făcută de bibliotecarul Dan Iacob.

Aflată la a treia expoziție personală, Elena Ispas vine în fața publicului cu lucrări inspirate din arta populară.

Arta populară este o sursă importantă de plecare în realizarea unor lucrări plastice originale. Preiau un motiv popular, pe care, prin diverse procedee ale artei decorative – repetiție, alternanță de formă, de culoare, de poziție, simetrie, asimetrie – îl transform într-o compoziție. Acest procedeu este util mai ales în procesul didactic, deoarece dezvoltă creativitatea, spirtul de ordine și induce o anumită rigurozitate elevilor. Totodată, copiii sunt inițiați în tainele, arta și ornamentica noastră populară. De asemenea, învățăceii sunt atenționați că simbolurile artei tradiționale constituie un reper de seamă în descifrarea semnificațiilor care transmiteau o bogăție de informații în societatea ancestrală. Sunt prezente foarte frecvent simboluri precum calul și călărețul, acele de brad – semn al bărbăției, arborele vieții, vița de vie, flori în ghiveci și așa mai departe. Odată cunoscute, aceste simboluri pot fi transfigurate în literatură și în artă plastică, chiar și în matematică. Astfel, copiii pot integra mai ușor aceste diverse limbaje“, ne mărturisește Elena Ispas.

Profesoara Elena Ispas a absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității „George Enescu“ din Iași, îndrumată de profesorul Mihai Pamfil. În prezent, predă educație plastică în Piatra-Neamț, la Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 7, Structura Văleni.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments