De joi, 1 august, ținutul Neamțului va fi gazda sărbătorii portului, muzicii și dansului tradițional

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ va organiza, între 1 și 6 august, cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Creat în 1991, cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare, festivalul este şi anul acesta unul itinerant. Astfel, publicul din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Durău şi Bicaz va avea ocazia să descopere diversitatea culturală oferită de organizatori şi să se bucure de muzică şi dans tradiţional din câteva colţuri ale lumii.

Au fost invitate să participe la ediţia din acest an grupuri folclorice din Columbia, Japonia, Cehia, Armenia, Cipru, Grecia, Turcia. Nu vor lipsi nici ansambluri din mai multe zone etnografice ale ţării noastre.


Festivalul va debuta joi, 1 august, la Piatra-Neamţ cu o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional (ora 18:00, pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Grand Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului). Spectacolul de deschidere va avea loc cu începere de la ora 19:00, pe platoul Curţii Domneşti.

Vor urma parade şi spectacole la Roman (vineri, 2 august), Târgu Neamţ (sâmbătă, 3 august), Durău (duminică, 4 august) şi Bicaz (luni, 5 august). Finalul ediţiei curente se va petrece, în municipiul reşedinţă de judeţ, marţi, 6 august, când este programat spectacolul de închidere (ora 19:00), pe parcursul căruia vor urca pe scena de pe platoul Curţii Domneşti, alături de formaţiile participante la festival, şi membrii Ansamblului folcloric „Maria Tănase” din Craiova. 

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)