Corul DIMAcor:D, în concert la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”

Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț va găzdui miercuri, 22 mai, începând cu ora 17:00, concertul „DE CAELIS” susținut de Corul DIMAcor:D al Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț; dirijor, Rodica Trandafir.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Cu o zi înainte, marți, 21 mai, începând cu ora 14:00, în Sala „Sergiu Celibidache” a Extensiei Piatra-Neamț, va avea loc conferința „Metafora și lumina în discursul muzical. Dialogul artelor în Romantism” care va fi susținută de asist. univ. drd. Cristina Pascu și de asist. univ. drd. Ioana Vețean.

CRISTINA ELEONORA PASCU este asistent universitar doctorand și purtător de cuvânt la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca. Licențiată a Facultății de Psihologie la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj, Muzicologie şi Pian principal la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Cristina Pascu a absolvit Masteratul în „Sinteze muzicologice” la aceeaşi instituţie. Tema sa de cercetare doctorală vizează școala pianistică clujeană de filiație franceză, mai exact pianiștii și profesorii români care au studiat la École Normale de Musique de Paris cu renumitul pedagog Alfred Cortot. Pe parcursul programului de doctorat (coord.: prof. univ. dr. Adrian Pop), muzicologa a obținut burse de cercetare la Universitatea Cambridge, Institutul Cultural Român de la Viena, Hochschule für Musik Freiburg, Institutul Cultural Român din Paris. A participat la numeroase simpozioane și conferințe în țară și străinătate, notabilă fiind prelegerea pe care a susținut-o la invitația Institutului Cultural Român din Viena, „Pianiștii români de pe Ringstrasse”, în anul 2017, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului Dinu Lipatti. Cristina Pascu este, totodată, jurnalist cultural: a realizat și moderat emisiunea „Clujul cultural” a postului clujean Prima TV, unde a realizat interviuri cu personalități din țară și străinătate. Portofoliul său publicistic cuprinde numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici publicate în diverse reviste culturale, fiind membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

IOANA VEȚEAN a început studiile muzicale în orașul natal, la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” din Deva, unde a absolvit la clasa prof. Onțanu-Crăciun Mariana. Din anul 2010 este studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, absolvind ciclurile de licență și masterat la clasa conf.univ.dr. Silvia Sbârciu. De-a lungul pregătirii sale muzicale, pianista s-a perfecționat la cursuri de măiestrie susținute de pianiștii Daniel Goiți, Viniciu Moroianu, Gabriel Amiraș, Imre Rohmann, J.F. Antonioli, Martin Hughes, Karl-Andreas Kolly, Theodore Paraschivescu, Axel Bauni, Erik Tawaststjerna, Benjamin Engeli, Anton Kernjak și J.P Schulze. În perioada 2014-2015 pianista a avut ocazia de a se forma sub îndrumarea bine-cunoscuților pianiști Polina Leschenko și Allan Weiss și a clavecinistului Luc van Vaerenbergh în cadrul prestigioasei instituții de învățământ superior artistic „Artesis Plantijn Hogeschool”Antwerpen, Belgia. Pianista a susținut recitaluri în România, Italia, Belgia și Franța, colaborând totodată cu Filarmonica Banatul și Orchestra Antonin Ciolan a Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Printre premiile obținute de pianistă se număra: premiul „Doina Micu” pentru cel mai bun pianist de duo-lied la Concursul Ionel Perlea, premiul I la „Concours Musical de France”, premiul II la „Concorso Pianistico Pia Tebaldini”, premiu II la concursul ”Alma Cornea Ionescu”, numeroase premii în ani consecutivi la Concursul Internațional „Sigismund Toduță” de la Deva și Marele Premiu la Concursul de „Duo Pianistic” din Cluj-Napoca. În anul 2012 a fost invitată la Festivalul Muzicii Românești de la Iași, unde a interpretat în primă audiție lucrări ale tinerilor compozitori clujeni. În anul 2017 a fost invitată pentru a ocupa poziția de pianist acompaniator în cadrul festivalului „Cluj Ensemble”. Repertoriul pianistei cuprinde atât lucrări solistice cât și lucrări camerale, aceasta aplecându-se cu pasiune spre duo-ul de lied, având ocazia de a concerta alături de Alice Lopez, Constantin Nica și Frolieb Tomsits de la Opera din Viena. (Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Extensia Piatra-Neamț)