luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateDumitru Bezem, din nou pe simeze

Dumitru Bezem, din nou pe simeze

Maestrul Dumitru Bezem, binecunoscut iubitorilor de artă printr-o remarcabilă sensibilitate cromatică, a revenit pe simezele Galeriei de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. Deschisă până la sfârșitul acestei luni, expoziția este o binevenită reconsiderare a unei cariere artistice de merit.

Introducerea în atmosfera creației sale a fost făcută de pictorul Mircea Răsvan Ciacâru: „Aveți pe simeze calitatea cea mai înaltă care poate exista în pictură. Este vorba de pictura lui Dumitru Bezem”.

Criticul de artă Lucian Strochi a precizat că, spre deosebire de alți confrați, Dumitru Bezem lucrează, respectând astfel un canon nescris al marilor pictori: „În timp ce alții se autocontemplă și mai uită că până la urmă pictura înseamnă și foarte multă transpirație, inspirație și foarte multă muncă, Dumitru Bezem se întâlnește foarte des cu simezele. Pe de altă parte, începem să asistăm la o clasicizare a creației sale și, astfel, anumite lucruri sunt ale lui Bezem: irișii lui Bezem, macii, arlechinii, căpițele, sobele etc. De fiecare dată, expoziția este proaspătă, nouă, având o tematică extrem de diversă”.

Vernisată miercuri, 15 mai, expoziția reunește 60 de lucrări, în marea lor majoritate naturi statice, peisaje, flori, portrete.

Mulți au comparat creația lui Dumitru Bezem cu muzica, spunând că este o adevărată simfonie a culorilor în pictura sa. Unii spun, și aici m-aș adăuga și pe mine, că uneori aud și ecoul, rezonanțele unui poem simfonic al luminii cu care se joacă Dumitru Bezem pentru a ne ilustra, de fapt, adevăratele culori. Prin pictura sa, rămâne un fiu devotat al străvechilor așezări românești”, a afirmat prof. Gheorghe Bunghez.

Dumitru Bezem: „Eu am trăit și trăiesc într-un mod aparte ceea ce fac și întâlnirea aceasta cu dumneavoastră îmi este absolut necesară. N-am complexul modernității, nu sufăr de asta, pentru că am trăit într-o perioadă cu profesori-artiști care mi-au insuflat curajul și puterea de a fi frust, de a fi direct, mai simplu chiar, fără zorzoane în ceea ce privește limbajul artistic”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments