„Arhiurme”, expoziție Mariana Frătița, la Galeria „Lascăr Vorel”

O ipostază proprie și interesantă ne propune Mariana Frătița, concitadina noastră, prin expoziția personală de arte decorative „Arhiurme” deschisă luni, 6 mai, la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț.

Mariana Frătița este un artist lucid, asumându-și pendularea între implozie și explozie, între sfâșiere și jubilația cuceririi formelor. Cu alte cuvinte, artista este o Penelopă ce pare mereu nemulțumită de ceea ce a realizat, simplifică expresia plastică până la engramă, dă importanță golului pe care îl primește aproape agresiv în opera sa și o Arahne construindu-și pânza în tăcere, știind că va veni și vremea triumfului”, a specificat prof. dr. Lucian Strochi, critic de artă.

Născută la 21 aprilie 1961 la Piatra-Neamț, Mariana Frătița a absolvit, în 1980, Colegiul Național „Petru Rareș”. La vernisaj a participat și diriginta sa, distinsa profesoară de limba și literatura română Coralia Bunghez. „Am venit cu mari emoții la această întâlnire, pentru că nu o mai văzusem de foarte multă vreme pe Mariana Frătița. În lucrările sale am regăsit sensibilitatea și atașamentul pentru tot ceea ce este specific artei românești, am regăsit reluate motive, soluții din arta noastră populară. Ea trăiește în Oltenia, dar a rămas credincioasă și Moldovei”, a mărturisit Coralia Bunghez.

Mariana Frătița a absolvit Facultatea Tehnologia și Chimia Textilelor din Iași, promoția 1985 și Facultatea de Pedagogie a Artelor Plastice și Decorative, promoția 2012. În prezent locuiește la Târgu-Jiu. „Această expoziție este dedicată dirigintei mele, doamna profesoară Coralia Bunghez, domnului profesor Mihai Agape, colegilor mei de liceu, rudelor din Piatra-Neamț și artiștilor plastici localnici. Sunt vreo 5-6 ani de când lucrez, timp în care am făcut numeroase expoziții personale și de grup. Mi-e foarte drag locul în care m-am născut și am crescut și vă mulțumesc că ați venit la acest vernisaj”, a afirmat artista.

Expoziția va rămâne deschisă până la sfârșitul acestei săptămâni.

Violeta MOȘU