Piatra-Neamț: La doi pași de trecut

”Când a plecat de-acasă, Prunariu i-a lăsat mamei un bilet pe masă: «Am plecat în Cosmos. Vin peste o săptămână». Când vine, găsește pe masă un bilet de la maică-sa: «Am plecat dupa brânză. Nu știu când vin»” – banc comunist

„Uită nostalgia,/ Timpului trecut”, așa spune refrenul unei cunoscute melodii interpretate de Corina Chiriac. Cum să uit? E greu. Decrețel fiind, am avut de-a face și eu cu statul la cozi interminabile pe vremea lui Ceaușescu. Cum părinții erau la serviciu, de multe ori îmi revenea mie sarcina să cumpăr ceva de mâncare de la binecunoscuta „Alimentara”. Nu conta ce. Tot ce nu se găsea. Locurile unde m-am „îngrămădit” și câteodată am reușit să cumpăr niscaiva parizer, salam Victoria, piper, glucoză, lămâi, portocale etc, au fost „faimoasele” magazine alimentare: 86 din Dărmănești, „Orion”, „Carpați”, „14 scări”, cel de peste drum de Teatrul Tineretului, în Precista lângă Piață, „Dunărea” de pe strada Ecoului și „Bicazul” de pe b-dul Decebal. Și astăzi când trec pe lângă aceste clădiri, unele, între timp au căpătat alte destinații, revăd cu ochii minții strânsura de oameni dornică de a apuca să cumpere ceva de-ale gurii.

Scumpiri cu 35%

Ultima mare „scumpire” din timpul comunismului, la prețurile cu amănuntul la produsele agroalimentare, s-a operat în februarie 1982. Majorarea s-a făcut în medie cu 35%, președintele Nicolae Ceaușescu și Consiliul de Stat al RSR precizând că această creștere „este necesară cu atât mai mult cu cât la unele produse de bază prețurile au rămas neschimbate de 25-30 de ani, deși în această perioadă veniturile populației au crescut de peste 10 ori, iar retribuțiile de peste 7 ori”. (România Liberă, luni, 15 februarie 1982)

Important de precizat este faptul că, peste tot în țară, produsele aveau aceleași prețuri. Revoluția a prins poporul român cu următoarele tarife la alimentele de bază:

  • Vinuri
  • Vin de masă, minim 8°, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 15,50 lei;
  • Vin pelin roșu, minim 9°, în sticle de 1 l, exclusiv sticla -16,50 lei;
  • Vin sortiment din soiuri superioare, minim 11,5°, până la 1 an vechime, din podgoriile Murfatlar, Cotnari și Pietroasele, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 25 lei;
  • Vin spumos alb, în sticle de 750 ml, exclusiv sticla -19,00 lei;
  • Vermut alb și roșu superior, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 25,00 lei sticla.
  • Țuică și rachiuri naturale
  • Țuică selecționată de 24°, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 37 de lei;
  • Rachiu de drojdie de 30°, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 34 de lei sticla.
  • Alte băuturi alcoolice
  • Rom superior de 32°, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 54 de lei;
  • Votcă „Cristal 80” de 42°, în sticle de 500 ml, exclusiv sticla – 40 de lei;
  • Lichior de portocale de 27°, 0,5 l – 28 de lei;
  • Aperitivul ”Carpați” de 42°, 0,5 l – 32 de lei.
  • Bere
  • Bere blondă, 12%, în sticle de 0,5 l, exclusiv sticla – 4 lei;
  • Bere blondă specială 125, tip Azuga, 0,5 l – 5,50 lei.
  • Băuturi răcoritoare și ape minerale
  • Citro, în sticle de 250 ml, exclusiv sticla – 1,25 lei;
  • Ci-Co, în sticle de 250 de ml, exclusiv sticla – 2,25 lei;
  • Pepsi-Cola, în sticle de 250 de ml, exclusiv sticla – 2,50 lei;
  • Apă minerală de masă, sticle de 1 l, exclusiv sticla – 1,50 lei
  • Produse din tutun
  • Țigarete Carpați – 70 mm, fără filtru, în pachete de 20 de bucăți – 3,25 lei pachetul;
  • Țigarete Mărășești – 70 mm, fără filtru, în pachete de 20 de bucăți – 2,25 lei pachetul;
  • Țigarete Amiral – 80 mm cu filtru acetat de 15 mm, în pachete de carton sau hârtie, de 20 de bucăți – 8 lei pachetul;
  • Țigarete Snagov – 80 mm, cu filtru acetat de 15 mm, în pachete de carton sau hârtie de 20 de bucăți – 10,50 lei.
  • Produse alimentare din import

Lămâi – 19 lei kg; Portocale – 18 lei kg; Mandarine – 18 lei kg; Grapefruits – 20 lei kg; Banane – 22 lei kg; Smochine -10,50 lei pachetul de 300 g; Curmale – 8,75 lei cutia de 250 g; Stafide sultanine – 50 lei/kg; Măsline – 40 lei/kg (calitatea I) și 35 de lei/kg (calitatea a II-a); Cafea prăjită și măcinată tip ”Arabica”, vrac – 220 lei/kg; Cafea prăjită și măcinată tip Robusta, vrac – 200 lei/kg; Cafea solubilă, cu cofeină, în cutii de tablă sau borcane de 50 g, 35 lei/bucata; Cacao pudră – 15 lei/cutia de 100 g; Piper negru, preambalat în plicuri,160 lei/kg.

  • Produse de panificație
  • Pâine cu cartofi de 600 g – 2,50 lei;
  • Pâine albă superioară, coaptă în formă, de 400 g – 2,75 lei;
  • Pâine albă cu adaos de cartofi de 500 g – 2,75 lei;
  • Franzelă Dâmbovița de 600 g – 3 lei;
  • Franzelă București de 400 g – 3, 25 lei;
  • Cornuri simple din făină albă de 100 g – 0,75 lei;
  • Cozonac de casă de 800 g – 15, 50 lei;
  • Grisine preambalate de 175 g – 3 lei/punga;
  • Biscuiți obișnuiți, vrac – 11 lei/kg;
  • Biscuiți zaharoși Mirela, vrac – 16,50 lei/kg;
  • Biscuiți Eugenia, preambalați, în pachet de 50 g – 0,75 lei.
  • Produse din lapte
  • Lapte de vacă pasteurizat, 1,7% grăsime,1 l – 3,50 lei;
  • Lapte bătut, 2% grăsime, 1l – 3,75 lei;
  • Iaurt extra, în borcane de 200 g exclusiv borcanul – 1,25 lei;
  • Brânză cu smântână Băneasa, în ambalaje de 200 g paharul – 6,50 lei;
  • Înghețată Polar, în ambalaje de 130 g – 4,25 lei;
  • Unt de masă, 65% grăsime, în pachete de 200 g – 11 lei;
  • Brânză topită Olanda, în cutie de 200 g – 9 lei;
  • Cașcaval Dalia din lapte de vacă- 45 lei/kg.
  • Carne
  • Carne de vită, calitatea I (antricot, vrăbioară, pulpă și spată), preambalată în pachete de 500 g și 1 kg – 43 lei/kg; calitatea a II-a (cap de piept cu mugure, greabăn, piept, blet cu și fără față, fleică, rasoale de chei), preambalată în pachete de 500 g și 1 kg – 35 lei/kg;
  • Carne tocată de vită, preambalată în pachete de 500 g și 1 kg – 39 lei/kg;
  • Carne de porc, calitatea I (ceafă, antricot cu coastă, pulpă și spată), preambalată în pachete de 500 g și 1 kg – 37 lei/kg; calitatea a II-a (fleică), preambalată în pachete de 500 g și 1 kg – 24 lei/kg;
  • Carne de oaie – 30 lei/kg;
  • Carne de pui, preambalată – 30 lei/kg (calitatea I) și 26 lei/kg (calitatea a II-a);
  • Carne de găină, carcase semieviscerate, preambalată – între 22 și 25 lei/kg;
  • Amestec de carne de porc și legume pentru borș, preambalat – 13 lei/kg;
  • Amestec de legume cu carne de vită pentru supă, preambalat – 17 lei/kg;
  • Pui de găină, calitatea I, viu – 21 de lei/kg;
  • Găini și cocoși, calitatea I, viu – 19 lei/kg;
  • Ouă – între 1,40 și 1,80 lei bucata, în funcție de mărime și perioada de comercializare.
  • Preparate din carne
  • Parizer din carne de vită – 38 lei/kg;
  • Salam București – 44 lei/kg;
  • Salam Poiana – 49 lei/kg;
  • Salam de vară – 64 lei/kg,
  • Cârnați Debrețini – 43 lei/kg;
  • Mușchi file – 75 lei/kg;
  • Sângerete Semenic – 18 lei/kg;

-Tobă albă, calitatea I – 23 lei/kg;

  • Crenvurști din carne de vită – 44 lei/kg.
  • Conserve din carne
  • Carne de vită în suc propriu – 17 lei cutia de 300 g;
  • Costiță cu fasole boabe, în borcane de 420 de ml, exclusiv borcanul – 8,50 lei;
  • Pate de ficat, în cutii de 100 g – 4,25 lei;
  • Supe și ciorbe concentrate
  • Supă de pasăre cu fidea, în plic de 75 g – 7,75 lei;
  • Borș cu carne, în plic de 75 g – 7,50 lei.
  • Pește și conserve din pește
  • Pește crap de 250 g – 17 lei/kg;
  • Caras -14 lei/kg;
  • Macrou, hering – 18 lei/kg;
  • Conservă” Pescarul”, crap în ulei picant, în cutii de 280/205 g – 10,50 lei;
  • Sardină în sos tomat, în cutii de 280/205 g – 8,50 lei.
  • Produse zaharoase
  • Zahăr cristal (tos) – 14 lei/kg; cubic – 15 lei/kg;
  • Drajeuri cu interior fondant, în cutii de 1, 2 și 3 kg – 16 lei/kg;
  • Drajeuri ciocolată, vanilie, cu interior crocant, în pungi de 100 g – 5,50 lei;
  • Rahat simplu, vrac – 15 lei/kg;
  • Halva din floarea soarelui, pachete de 1 kg – 14 lei;
  • Ciocolată cu lapte și cremă de cafea, tablete de 100 g – 9,50 lei/bucata;
  • Glucoză aromatizată, în tablete de circa 100 g – 13 lei/kg;
  • Zeamil, în pungi de 250 g – 3 lei/punga.
  • Ulei
  • Ulei de floarea soarelui, superior, pentru salată și gătit, în sticle de 1 l, exclusiv sticla – 18 lei;
  • Ulei de floarea soarelului, în amestec cu 20% ulei de soia de tip A, în sticle de ½ litru, exclusiv sticla – 9,25 lei.
  • Conserve din fructe
  • Compot de piersici decojite, în borcane de 420 ml, exclusiv borcanul – 6,50 lei;
  • Gem de prune, în borcane de 420 de ml, exclusiv borcanul – 10,50 lei;
  • Marmeladă superioară de mere, în lădițe – 13,75 lei/kg.
  • Alte produse
  • Alcool sanitar de 80°, în sticle de 0,5 l, exclusiv sticla – 11 lei;
  • Sare bulgări – 50 bani/kg, sare fină, preambalată – 2 lei/kg, sare extrafină – 3 lei/kg;
  • Cartofii de toamnă, în funcție de perioada de comercializare – între 2 lei și 2,5 lei/kg;
  • Fasole boabe – între 6,50 lei și 12 lei/kg;
  • Linte – 7,30 lei/kg;
  • Orez decorticat tip S1, preambalat în pungă de 1 kg – 15 lei.

(România Liberă, luni, 15 februarie 1982)

Măriri salariale

Odată cu majorarea prețurilor la produsele agroalimentare, Ceaușescu a dat și un decret cu privire la mărirea retribuțiilor tarifare ale personalului muncitor, a alocațiilor de stat pentru copii, a pensiilor și a altor drepturi care s-au acordat în raport de nivelul retribuțiilor sau pensiilor. Retribuțiile tarifare ale tuturor categoriilor de muncitori și maiștri, în mod diferențiat în funcție de condițiile de muncă, s-au majorat astfel:

  • cu 210 lei/lunar pentru muncitorii și maiștrii retribuiți din rețeaua mine subteran și suprafață, inclusiv muncitorii necalificați din subteran, rețeaua siderurgie, metalurgie neferoasă sau din sectoarele calde, rețea foraj, muncitorii necalificați din ramurile industrie, foraj, construcții montaj și transporturi;
  • 190 de lei/lunar pentru muncitorii și maiștrii care lucrează în celelalte sectoare de activitate.
  • Retribuțiile tarifare s-au majorat în mod diferențiat:
  • cu 175 de lei/lunar pentru persoanele care au retribuții tarifare de până la 2.500 lei;
  • cu 160 de lei/lunar pentru persoanele care au retribuții tarifare între 2.501 și 3.000 lei;
  • cu 140 de lei/lunar pentru persoanele care au retribuții tarifare între 3.001 și 4.000 de lei;

Majorări de alocații și pensii

Alocațiile pentru copii s-au mărit, începând cu 15 februarie 1982, în medie cu 35%, pentru 4.800.000 de copii. Tot atunci, pensionarii de asigurări sociale de stat de toate categoriile, pensionarii militari și IOVR au primit o compensație care s-a inclus în pensie, diferențiat, în funcție de mărimea pensiei după cum urmează:

  • 110 lei/lunar, pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 lei;
  • 100 lei/lunar, pentru pensionarii care au pensii între 2.001 și 3.000 lei inclusiv.

O majorare de 100 de lei s-a făcut asupra ajutoarelor sociale acordate potrivit legii, indemnizațiilor soțiilor militarilor în termen, plafoanelor de venituri pentru acordarea, în condițiile legii, de medicamente în mod gratuit pensionarilor și membrilor de familie. S-au majorat și alocațiile pentru hrană la spitale, cantine de elevi și studenți și „alte consumuri colective”.

Consiliul de Miniștri era obligat să stabilească, „până la 31 martie 1982, programe de măsuri care să asigure recuperarea integrală, până în anul 1985, a influențelor asupra costurilor de producție determinate de creșterea retribuțiilor, ca urmare a compensațiilor acordate personalului muncitor”. În anul 1982, se dorea recuperarea a cel puțin 30% din volumul compensațiilor acordate, peste prevederile de plan.

Apariția celebrelor cartele

După câteva luni de la scumpirea tuturor produselor agroalimentare, au intrat în uz celebrele cartele (abonamente), emise aproape concomitent cu aprobarea „Programului de alimentație rațională a populației”, întocmit de medicul diabetolog Iulian Micu. Nutriționiștii vremii au stabilit consumul mediu zilnic al unei persoane la 2.800 de calorii, în vreme ce consumul maxim anual al fiecărui român trebuia să fie: „carne și produse din carne: 60-70 kg; pește și produse din pește: 8-10 kg; lapte și produse din lapte, fără unt: 210-230 litri; ouă: 260-280 bucăți; grăsimi, unt, margarină, ulei, untură: 16-18 kg; legume și produse din legume: 170-180 kg; leguminoase boabe: 3-4 kg; fructe și produse din fructe: 65-95 kg; zahăr și produse din zahăr: 22-26 kg; cartofi: 70-90 kg; produse din cereale, adică făină, mălai, orez: 120-140 kg”.

Pentru că exista în continuare „pericolul” ca românii să se îngrașe prea mult, consumurile au fost reduse în 1984, când a fost aprobat un alt standard alimentar, conform căruia cantitățile maxime admise erau următoarele: carne – 39 kg; lapte și produse din lapte – 78 kg; legume – 166 kg”.

În 1984, cu aceste cartele, o familie din Piatra-Neamț, alcătuită din două persoane, avea dreptul să cumpere lunar un singur kg de faină de grâu, două kg de făină de porumb, 3 kg de zahăr, 2 litri de ulei, un kg de orez, două pachete de carne și 10 ouă. Zilnic, această familie mai avea dreptul la o pâine și 2 litri de lapte. Peste 4 ani, rația a două persoane s-a micșorat, la 2 kg de zahăr, 1,4 l ulei, 2 kg făină de grâu, 3 kg mălai, 1 kg orez și 10 ouă. Sub înscrisul „carne”, rubrica era mai tot timpul curată, semn că aceasta devenise de negăsit.

De cartele trebuia să ai grijă ca de ochii din cap. În primul rând, le primeai de la asociația de locatari. Pe spatele acestor cartoane, de care depindea „bunăstarea” familiei tale, era inscripționat următorul mesaj: „Important: – Vă rugăm păstrați abonamentul! Nu se eliberează duplicat”.

Cum erau emise pentru cel puțin trei luni, pierderea, furtul sau distrugerea cartelelor atrăgea de la sine „condamnarea” la foame.

Violeta MOȘU (Foto – Îmi pasă: Așa cum a fost)

– Nu vă supărați ce se dă aici?

– Nu știu, domnule, stai să întrebăm.

Întrebarea circulă până la primul din rând.

– Nu știu. Mi s-a făcut rău și m-am sprijinit de zid. Când mi-am revenit, era deja coadă în spatele meu.

– De ce nu pleci atunci?

– Păi, acum când sunt primul?” – banc comunist