joi, februarie 29, 2024
AcasăActualitateRasofora Radengonda Francoise Detouche expune la C.A.R. Pensionari Piatra-Neamț

Rasofora Radengonda Francoise Detouche expune la C.A.R. Pensionari Piatra-Neamț

Începând din după amiaza zilei de marți, 5 martie 2019, Galeria de artă „Gheorghe Vadana” de la Casa de Ajutor  Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț găzduiește expoziția personală de pictură semnată de Rasofora Radengonda Francoise Detouche de la Mănăstirea Văratec. Vernisajul a avut loc în prezența unui public deosebit de dornic și de interesat să participe la un asemenea eveniment generator de trăiri spirituale, sufletești deosebite.

Prezentarea expoziției a fost făcută de către preotul Lucian Damian și de către pictorul Mircea Răsvan Ciacâru.

Cele câteva zeci de tablouri prezente în expoziție se sincronizează într-un întreg armonios, reprezentând, fiecare în parte, un univers cromatic cu valențe deosebite și cuprinzând, între altele, peisaje, flori, edificii bisericești, portrete, icoane, interioare, clădiri și altele, lucrări pe care autoarea și-a dorit și a reușit să le creeze luminoase, calde, atrăgătoare.

Se poate spune că prin adâncile sale trăiri interioare, sufletești, artista dorește și reușește să creeze lucrări care bucură și înnobilează sufletele celor care zăbovesc în fața creațiilor sale artistice. Bine se zice că în fața valorilor artistice trebuie să te oprești, cu respect, și să le admiri pentru că ele au puterea de a ne transmite energie pozitivă, de a ne convinge că viața este frumoasă dacă este trăită frumos, cu demnitate, cu credință.

Participanții la vernisaj au apreciat lucrările văzute ca fiind deosebit de reușite, au avut și continuă să aibă cuvinte de laudă la adresa creatoarei acestora și ne permitem să anticipăm că  expoziția de pictură aflată la Galeria de artă de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Piatra-Neamț se va bucura, în toată perioada cât va fi deschisă, de prezența, de interesul și de aprecierile celor care iubesc cu adevărat frumosul, arta, pictura.

Deschisă la doar câteva zile de la începutul acestei luni, expoziția poate fi considerată și ca o urare de bun venit mult așteptatei noastre primăveri, de bun venit a lunii Martie al cărui nume popular este, potrivit Dicționarului Limbii Române Moderne, acela de Mărțișor, mărțișorii fiind plante erbacee, cu flori galbene și cu frunze crestate adânc, iar Mărțișorul care, după  bunul și tradiționalul obicei, se oferă și se poartă la început de lună Martie, este, precum bine se știe, acel obiect de podoabă legat de un fir împletit, roșu cu alb.

Pe bună dreptate, se poate spune, de asemenea, că expoziția de la C.A.R. Pensionari Piatra-Neamț, deschisă de la 5 martie 2019, este și un călduros și respectuos omagiu adus zilei de 8 Martie, Ziua Femeii, adus acestei nobile ființe, considerată pe bună dreptate, de timp îndelungat, de când a fost ea creată  de Bunul Dumnezeu, ca fiind generatoare a bucuriilor, a fericirii omenești.

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț; Foto: Gabriel Munteanu

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments