sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăActualitateSculptorul Clement Pompiliu, evocat la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

Sculptorul Clement Pompiliu, evocat la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

Pentru rolul său semnificativ în evoluția fenomenului artistic nemțean, Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ dedică sculptorului Clement Pompiliu o expoziție care evocă personalitatea și opera sa. Evenimentul «In Memoriam, Clement Pompiliu (1923-1985)» reunește o parte din sculpturile artistului, desene, schițe, dar și material foto-documentar.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 14 martie, cu începere de la ora 16:30.

Născut în Piatra-Neamț, la 28 noiembrie 1923, Clement Pompiliu va deveni în 1942 student la Academia de Belle Arte din Bucureşti, unde va avea ca îndrumători mari sculptori români precum Oscar Han şi Corneliu Medrea. În timpul studenţiei își va face debutul la Salonul Oficial din Bucureşti, participând apoi la peste 50 de expoziţii de artă plastică în judeţ şi în ţară.

După absolvire, în 1948, se întoarce la Piatra-Neamţ unde va rămâne până la sfârşitul vieţii. Aici, în anul 1950 înfiinţează Cercul Artiştilor Plastici pe care îl coordonează până în 1956. În 1969 va participa la Expoziția Artiștilor Moldoveni din Bucureşti și în același an va organiza prima expoziţie personală de sculptură la Piatra-Neamţ, cu lucrări de factură clasică, realistă, realizate din marmură, piatră, pământ ars şi lemn. Opera sa cuprinde cu predilecție portrete eroice sau chipuri ale unor mari personalităţi istorice şi culturale: Cap de dac, Victoria, Burebista (Piatra-Neamţ), Miron Costin (la Roman), Valter Mărăcineanu, Ion Creangă, Lascăr Vorel, I.L. Caragiale (la Slănic Moldova), Oana, fiica lui Ştefan cel Mare ş.a.

Personalitate dedicată și cu un puternic simț de responsabilitate socială și culturală, Clement Pompiliu se va face remarcat și prin activitatea pedagogică, acesta inițiind învățământul artistic în Piatra-Neamț. Astfel, în anul 1970, contribuie la înființarea Școlii Populare de Artă, instituție la care a și predat până în 1985. Pentru meritele sale artistice, Clement Pompiliu a fost distins cu numeroase premii acordate de Uniunea Artiştilor Plastici, dintre care evidențiem Medalia Meritul Cultural, clasa a II-a, decernată în 1983. I s-a conferit titlul de cetățean de onoare post-mortem al municipiului Piatra-Neamț, cu prilejul organizării la Muzeul de Artă a expoziției retrospective în anul 2001.

Artistul s-a din viața din viață la 25 martie 1985, în Piatra-Neamț, la vârsta de 62 de ani.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 martie- 30 aprilie 2019.

Muzeograf, Silvia Trăistariu

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments