Sculptorul Nicolae Fleissig a obținut Premiul Naţional „Brâncuşi”

Sculptorul Nicolae Fleissig, cel căruia destinul i-a îndrumat paşii, pentru o vreme, la Piatra-Neamţ, unde a legat o frumoasă prietenie cu maestrul său, Pompiliu Clement, a primit din partea Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare din Târgu Jiu, Premiul Naţional „Brâncuşi” 2017, una dintre cele mai valoroase distincţii care se acordă în domeniul sculpturii.

Nicolae Fleissig a obținut acest premiu pentru expoziţia „Versant Aleatoriu”, deschisă la Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu, în martie 2017, cu ocazia Coloviilor Brâncuşi.

Artistul s-a născut la Târgu-Mureş, dar şi-a petrecut copilăria şi o parte din tinereţe la Piatra-Neamţ. Aici l-a întâlnit pe sculptorul Pompiliu Clement, de la care a învăţat tainele artei sale.

În anul 1979, după ce a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, a avut o primă expoziţie la Piatra-Neamţ. Sculpturi realizate de Nicolae Fleissig se află şi în patrimoniul Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ. În anul 1983 a emigrat în Franţa, dar a revenit în România la începutul anilor 2000 pentru a participa la două tabere. În 2015, a poposit la Piatra-Neamţ cu o expoziţie personală găzduită de Muzeul de Artă.

Violeta MOȘU