miercuri, februarie 28, 2024
AcasăActualitateAndrei Nuțu - un tânăr artist vizual în plină ascensiune

Andrei Nuțu – un tânăr artist vizual în plină ascensiune

Un public numeros și avizat a participat marți, 16 octombrie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, la finisajul expoziției de pictură „Metanoia”, cel mai recent proiect al apreciatului artist vizual pietrean, Andrei Nuțu. În vârstă de 22 de ani, el a absolvit în urmă cu trei ani Liceul de Arte „Victor Brauner”, ca șef de promoție.

„Aș vrea să le mulțumesc profesorilor Cristina Petrariu și Grigore Agache, deoarece m-au influențat și au format omul care sunt astăzi. Aceasta este prima mea expoziție personală organizată la Piatra-Neamț și mă bucur că am reușit să expun pe simezele Muzeului de Artă”, a spus Andrei Nuțu.

Silvia Trăistariu, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț, a afirmat că proiectul expozițional provoacă spre introspecție și problematizează spiritualitatea în contextul actual.

„Metanoia” înseamnă o schimbare a percepției, a minții. Proiectul lui Andrei Nuțu poartă amprenta școlii de pictură de la Cluj, care și-a propus, de acum câțiva ani, un program educațional prin care să își susțină studenții și să formeze tineri artiști autentici și de succes”.

Andrei Nuțu a descoperit frumusețea artelor plastice sub îndrumarea profesoarei Cristina S. Petrariu, curatorul expoziției și președinta Asociației Culturale Arte.RO.

„Andrei a fost un copil care și-a intuit de timpuriu vocația. Se împlinesc zece ani de când îl cunosc, zece ani de experiențe frumoase trăite împreună. A fost un elev care a avut mereu o atitudine pozitivă, un elev care nu a spus niciodată „nu pot, nu știu, nu vreau”. Marile achiziții se obțin în viață, în general, după războaie interioare, după multă muncă și trudă. Metanoia așa se instalează. Pacea vine după război. Expoziția de față este cel mai bun exemplu în această direcție”, a declarat prof. Cristina S. Petrariu, nominalizată în acest an la Gala Ambasadorilor Nemțeni, secțiunea Educație.

În această vară, Andrei Nuţu a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia pictură, iar „Metanoia” reprezintă proiectul său de licenţă. Cu acestă expoziție, Andrei Nuțu a câștigat Premiul Publicului pe baza mediei generale, Premiul Institutului Francez Cluj-Napoca și Premiul Institului Polonez din București, la „Expo Maraton 2018” de la Cluj-Napoca.

„Andrei a fost un elev special. El face parte din acea categorie de tineri extrem de talentați care, zicem noi, profesorii, apar foarte rar. E un caz de excepție. Talentul lui este ieșit din comun”, a menționat pictorul Grigore Agache, fostul profesor al lui Andrei Nuțu de la Liceul de Arte „Victor Brauner”.

Scriitorul Adrian G. Romila a declarat că Andrei Nuțu este un artist vizual cu un mesaj foarte consistent.

„Lucrările sale alcătuiesc un foarte consistent program, reprezintă o cateheză foarte discretă despre relația dintre spiritualitate și corporalitate, e o predică cristică mascată pentru că, dincolo de ceea ce se vede, de fapt, se ascunde spiritualitatea creștină, numai că această spiritualitate nu e afiliată unei confesiuni anume”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments