Campioana europeană Laura Pal s-a întâlnit cu elevii Școlii nr. 11

Proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ s-a reluat cu o întâlnire între canotoarea Laura Pal şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr.11 din Piatra-Neamţ. Pentru sportiva de 17 ani a fost de fapt o revenire în instituţia în care a deprins pentru prima dată tainele scrierii, cititului… Componentă a lotului naţional şi legitimată la CS Ceahlăul Piatra Neamţ, canotoarea a devenit în acest an campioană europeană la juniori, campioană şi vicecampioană balcanică la juniori, dar a fost şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial pentru juniori.

Plină de emoţii, în faţa unei săli în care s-au adunat copii din cinci clase, sportiva a precizat tuturor prin ce este legată de Şcoala 11. „Am fost elevă aici“, fapt care a bucurat asistenţa. A fost un moment în care liniştea s-a lăsat şi mai tare în „tribună“. Apoi, sportiva şi-a prezentat performanţele. Puştii din faţa sa au savurat fiecare informație, iar la finalul înşiruirii au aplaudat. Şi nu au avut nevoie de îndemnul cuiva. Cea pe care acum o percepeau drept colega lor mai mare, merita din plin aprecierea tuturor. Aplaudau şi zâmbeau.

Performera le-a vorbit şi despre greutățile acestei cariere. „Când voi toţi faceţi ce vreţi vara, eu mă trezesc dimineaţa şi fac două antrenamente pe zi. Am un program impus. Iar seara la zece sunt în pat, la somn“, a afirmat sportiva. Stă zece luni pe an în cantonament cu loturile naţionale. Acolo îi sunt acum familia şi prietenii. Aceste roluri sunt îndeplinite de antrenori, de echipa medicală de la loturi, de oamenii care sunt angajaţi în diferite compartimente şi care pun suflet în tot ceea ce fac pentru sportivi. „De fapt rezultatele acestea sunt şi ale lor. Ei ne sunt aproape şi ne sprijină moral, ajutându-ne să nu cedăm “, a spus Laura, fiindu-le, astfel, recunoscătoare tuturor pentru sprijin. Timpul petrecut departe de familie a schimbat-o pe canotoare. A maturizat-o. Copilul de 17 ani pare că știe deja ce vrea de la viață. Şi pentru a le dovedi tuturor că vorbele sale au sens când spune că traiul departe de familie a făcut deja din ea un om mare, sportiva i-a întrebat pe copii: „Voi când vă loviţi la cine strigaţi prima dată?“. Răspunsul a venit firesc: „La mama“. „Ei vedeţi, eu dacă strig la mama, ea îmi răspunde doar la telefon“, a replicat sportiva. Cât despre prieteni adevăraţi, ea consideră că aceştia sunt rari.

Frica de apă, de avion, răutatea oamenilor, respectul pentru părinţi

A urmat un moment mai mult decât interesant cu Laura Pal în prim-plan, atunci când a vrut să transmită auditoriului un mesaj prin care cerea copiilor să aibă mereu încredere în forțele proprii. „Poate unii nu aveţi darul de a învăţa. Nici eu nu am fost foarte bună la învăţătură. Dar nici un copil nu este prost, asta să ştiţi. Mie mi s-a spus «fată eşti proastă» şi am vrut să le arăt acelor oameni că nu sunt, că am ambiţia să ajung cineva. Acum acei oameni, când mă văd pe stradă, lasă capul în jos. Eu am ajuns să fac ceva cu viaţa mea. Mi-am depăşit limitele. Copii frumoşi, să nu permiteţi nimănui să vă spună că nu puteţi. Dacă vrei să ajungi astronaut sau medic chirurg, poţi să o faci“, au sunat cuvintele campioanei europene. Era parcă o răbufnire, o replică dură dată trecutului şi oamenilor superficiali cu care s-a intersectat. Au fost clipele în care Laura Pal a arătat tuturor că ambiţia, determinarea, munca şi sacrificiul sunt argumente pentru o viaţă plină de satisfacţii.

Laura Pal alături de prof. Carmen Asiminei, directorul Școlii 11 și profesorul de geografie Stan Tatu

A vorbit și de frici. I-a fost atât de frică de apă încât atunci când a trebuit să se urce în barcă prima dată nu mai voia să audă de canotaj. Acest „monstru“ a fost apoi uitat, dar a apărut altul: frica de zbor. Când a mers prima dată cu avionul a avut emoţiile cele mai mari, dar totul a fost pus la spate. Ţelul ei în viaţă nu a depins de temeri, ci de ambiţie. Munca de zi cu zi nu o sperie pe Laura Pal. Aşa cum nu a speriat-o canotajul şi tot ce se anunţa a însemna acest sport în urmă cu patru ani. La o oră de geografie, a profesorului Stan Tatu, care a şi fost prezent la revenirea fostei sale eleve în şcoală, în clasă a apărut antrenorul Valentin Gavril. Acesta a pus ochii pe ea şi i-a prezentat oferta educaţională a Liceului cu Program Sportiv din Piatra-Neamţ. Fetiţa de 13 ani de la vremea aceea a acceptat imediat ideea. „M-am dus la mama şi prima dată mi-a zis ce să caut eu la canotaj. Şi după multe rugăminţi şi cu promisiunea că o să fiu cuminte, mami m-a lăsat să aleg. Şi am ales“, a povestit medaliata cu bronz de la mondialele de canotaj pentru juniori din 2018. Poate şi acesta este un motiv în plus pentru Laura Pal de a-şi iubi părinţii. „Să vă iubiţi părinţii. Ei vă vor fericiţi. Ei vă vor binele. Să vă bucuraţi de prezenţa lor cât mai mult“.

Laura Pal și sora sa, Delia

Nu are un idol, dar este model pentru sora sa

Campioana Laura Pal nu are un idol. Nu are un model principal pe care vrea să-l urmeze. Crede că cel mai bine este să „furi“ de la cei din jurul tău câte ceva bun. Elisabeta Lipă este cea mai mare canotoare a tuturor timpurilor, dar pentru pietreancă nu reprezintă destul pentru a o avea drept idol. „Eu iau ce văd mai bun la oameni, iau ce îmi place şi consider că pot face şi eu. De exemplu, acum ceva timp am văzut la colega mea de club Andreea Grăpinoiu că este atât de ambiţioasă şi că vrea titlul european şi pe cel mondial. Asta am vrut şi eu atunci. Din păcate în acest an nu am reuşit decât să câştig titlul european, dar voi lua aurul şi la mondiale, anul viitor la Tokyo“, a spus Laura Pal. De asemenea, a văzut cum două canotoare senioare, Gianina Beleagă şi Ionela Lehaci, au trecut peste toate problemele şi peste tot ceea ce a însemnat pregătirea dificilă şi au ajuns campioane mondiale la senioare. Toate acestea sunt pentru eleva antrenorului Valentin Gavril destule argumente că şi ea poate, că şi pentru ea va mai cânta imnul. „Bucuria câştigării unei medalii nu poate fi redată în cuvinte. Mândria că România este pe podium nu se poate exprima, trebuie trăită“, a mai afirmat sportiva. Dacă ea nu are idol, a devenit în schimb model pentru sora sa mai mică, Delia, care a fost în sală pe toată durata evenimentului. Aceasta din urmă este acum elevă în clasa a cincea a Şcolii Gimnaziale Nr.11 din Piatra-Neamţ şi face geografia tot cu profesorul Tatu. Despre sora sa, canotoare spune: „Ei îi place mai mult mingea şi face handbal. Am încercat să o atrag spre canotaj, dar vrea handbal. Mă bucur că vrea şi că nu pierde timpul la jocuri pe calculator“.

Întâlnirea de la Şcoala 11 s-a terminat pentru Laura Pal cu o sesiune de autografe. Copiii pare că au înţeles că a lor colegă mai mare este un model de urmat. Au vrut şi fotografii, mai ales că fiecare a scos câte un telefon pentru a avea amintiri, dar cel mai important pentru unii era o îmbrăţişare. Voiau să strângă în braţe o campioană. O aveau la îndemână nu au ratat momentul. Iar Laura nu a plecat din sală până nu i-a bucurat pe toţi. Înțelese cu mult timp în urmă că un bine se face atunci când este nevoie de el.

(www.campioniiromaniei.com; Text şi foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ)