Let’do it… în Parcul Național Ceahlău

Parcul Naţional Ceahlău (PNC) este, fără îndoială, cea mai importantă arie protejată a judeţului şi totodată unul dintre cele mai vizitate locuri nemţene, considerându-se că peste 50.000 de turişti urcă pe munte anual. Nu e de mirare că PNC a fost în anii trecuţi în atenţia voluntarilor uniţi sub sloganul „Let’s do it!” care s-au avântat pe cărările Ceahlăului să-l cureţe de gunoaiele lăsate de cei care nu înţeleg cu adevărat natura. Anul acesta şcolile şi asociaţiile din judeţ s-au concentrat pe areale aflate în imediata apropiere, unde s-au anunţat acţiuni de amploare, iar pentru PNC nu s-au anunţat voluntari.

Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău condusă de Cătălin Gavrilescu a apelat atunci „rangerii-juniori” care derulează în acest an un proiect iniţiat de Asociaţia Ecologică Corolar şi sprijinită de Consiliul Judeţean Neamţ. Au răspuns prezent elevii din Şcoala Grinţieş şi Liceul Pipirig, cei din Crăcăoani alegând să meargă în Parcul Vânători. Unii erau cu experienţă de mici rangeri, cu multe ascensiuni, patrulări sau tabere, iar unii dintre ei erau aflaţi la o primă ascensiune pe Ceahlău.

S-au strâns treizeci de copii, cei mai mulţi de gimnaziu, conduşi de profesorii Cristian Vatamanu de la Liceul Pipirig şi Mihai Panţiru, Cristina Vatamanu şi Daniel Dieaconu de la Grinţieş. Au pornit pe munte împreună cu rangerii parcului, echipaţi cu mănuşi şi saci de plastic pe traseele cele mai umblate ale muntelui, primul abordat fiind cel pe la Fântânele. A fost ploaie şi ceaţă, condiţii grele pentru tinerii voluntari. Dar cu toată ceaţa, urme ale trecerii turiştilor pe munte au fost vizibile, iar în zonele prevăzute cu bănci erau adevărate mormane răscolite de corbi sau câini şi asta în ciuda patrulărilor zilnice ale rangerilor. Un copil, culegând o cutie de bere goală, se întreba de ce băutorul a aruncat-o aproape de vârful muntelui. Poate a cărat-o plină până acolo, s-a bucurat de gustul ei şi apoi a aruncat-o între jnepeni după ce se golise şi devenise uşoară. Şi erau multe cutii de bere aruncate printre jnepeni.

Nota bene, elevii au întâlnit turişti cu saci de gunoaie coborând de pe munte şi atunci când sacii s-au umplut şi au cerut sprijin celor ce coborau şi aceştia nu s-au sfiit să-i ajute. De altfel, sacii plini lăsaţi lângă cărări ca să fie luaţi la coborâre se împuţinaseră când s-au întors.

Rangerii Costel Ciucănel şi Florin Sava şi şeful pazei, Constantin Andraş, au fost mulţumiţi de efortul tinerilor, dar şi de faptul că traseele sunt mai curate ca în anii precedenţi. Contează activitatea rangerilor, dar poate şi o mai bună înţelegere a naturii din partea celor care urcă pe muntele Ceahlău.

Este o suprafaţă mare de patrulare şi în această vară au fost turişti mai mulţi ca niciodată. Efortul copiilor, mulţi dintre ei cu state vechi de rangeri juniori în parc, este binevenit”, a completat Cătălin Gavrilescu. Astfel de acţiuni sunt educative pentru copii, ei învaţă şi pot împărtăşi ceea ce au învăţat colegilor, prietenilor sau familiilor. Şi copiii pot fi buni profesori câteodată…

Prof. dr. Daniel Dieaconu, directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș