joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateExpoziție de desen inspirată de cultura Cucuteni, la Biblioteca Județeană

Expoziție de desen inspirată de cultura Cucuteni, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în Sala Cupola, în perioada 14-24 august 2018, o expoziție de desene inspirate din ceramica culturii Cucuteni realizate de elevi de clasa a V-a, îndrumați de profesoara Elena Ispas.

În cadrul unui proiect amplu intitulat „Arta neolitică“, elevilor claselor a V-a de la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț li s-au prezentat imagini cu frumoase vase din cultura Cucuteni. Muzeografa Daniela Amariei, de la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din localitate, a trezit interesul elevilor pentru străvechea cultură ce atinge o vârstă de până la 6.000 de ani. Elevii au realizat schițe după ceramica Cucuteni, la muzeu, sub îndrumarea profesoarei Elena Ispas. O primă expoziție cu aceste lucrări – la care s-au adăugat desene realizate de elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr. 7, structura Văleni – a avut loc la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț, în cadrul manifestării Noaptea Muzeelor, din perioada 19-20 mai 2018. A doua expoziție este aceasta de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Ceramica Cucuteni este realizată fără folosirea roții olarului, pentru că acesta nu fusese inventată încă. Pentru colorare, au fost utilizate trei culori caracteristice, obținute din pigmenți foarte rezistenți, care au conservat până astăzi fascinantele motive decorative, bogată sursă de inspirație, inclusiv pentru expoziția de la Biblioteca Județeană. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments