marți, ianuarie 14, 2025
AcasăActualitateTeatrul Tineretului: „Suntem mândri că putem împărtăși cu dumneavoastră succesul unei stagiuni...

Teatrul Tineretului: „Suntem mândri că putem împărtăși cu dumneavoastră succesul unei stagiuni reușite!”

Potrivit informațiilor primite de la Teatrul Tineretului, în stagiunea trecută, prin cele trei săli de spectacole au trecut 23.553 de spectatori. Suma încasată pe cele 14.705 de bilete vândute a fost de 222.415 de lei. Luna martie s-a remarcat ca fiind cea mai prolifică în reprezentații: 32 la care au asistat 3.248 de spectatori. Nu au lipsit nici reprezentațiile, 16 la număr, la care publicul a avut acces gratuit. În total, au fost douăsprezece participări în festivaluri cu șapte spectacole.

„Ne bucurăm că în această stagiune am ajuns, prin spectacolele noastre, la numeroase categorii de public, atât din oraș, cât și din județ și din țară. Am conceput un repertoriu divers și proiecte noi, mizând pe principiile de colaborare și co-creație enunțate în planul de management conceput pentru trei ani. Am construit legături între noi și public, între noi și alte teatre, între artiștii noștri și alți artiști (atât din țară cât și străinătate), între noi și finanțatorii, sponsorii și partenerii noștri, și, nu în ultimul rând, între noi (colegii din echipa TT). Ne-am reafirmat prezența pe harta evenimentelor culturale de gen, ne-am orientat și spre publicul din celelalte orașe ale județului și spre cel din zona rurală. În această stagiune, ne-am ocupat mai mult decât până acum de copiii și tinerii spectatori, producând spectacole pentru ei, părinții și profesorii lor. Am susținut reprezentații cu acces gratuit și, împreună cu partenerii noștri, am avut proiecte dedicate unor categorii vulnerabile ale comunității. Această stagiune nu ar fi fost posibilă fără sprijinul autorității finanțatoare, al sponsorilor și al partenerilor noștri, fără eforturile susținute și dedicate ale actorilor noștri și artiștilor invitați, ale tehnicienilor, ale colegilor noștri din atelierele de producție și din birourile administrative ale Teatrului. Și, mai ales, n-am fi putut povesti despre această stagiune fără prezența unui public extraordinar, divers ca vârste, preocupări și afinități și căruia ne-am străduit să îi deschidem spațiul Teatrului, la scenă, în spatele scenei și chiar ieșind din spațiul nostru convențional. Tuturor celor care ne inspiră și ne provoacă în fiecare zi, LE MULȚUMIM! Succesul nostru, atât pe scenă cât și în culise, este posibil doar datorită sprijinului dumneavoastră generos și suntem mândri că putem împărtăși cu dumneavoastră succesul unei stagiuni reușite!”, au precizat reprezentanții Teatrului Tineretului.

Șase premiere și o avanpremieră

În stagiunea 2017-2018, Teatrul Tineretului a produs șase premiere și o avanpremieră, într-un repertoriu larg de piese semnificative pentru prezent:

8 septembrie 2017  – WOLFGANG (regia Radu Afrim) – nominalizare la Premiile UNITER, categoria cea mai bună scenografie, obținută de Romulus Boicu; spectacol selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru.

„Acest spectacol ne arată cât de fragili suntem, dar vorbește și despre captivitate, care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraș, țara, cu care dezvolți o relație de dragoste și ură; interoghează care sunt limitele suportabilității noastre și dacă nu cumva în loc să ne salvăm preferăm o coabitare nocivă”. (RADU AFRIM)

27 octombrie 2017 – VISĂTORUL (spectacol-concert de Ada Milea) – dedicat copiilor cu vârsta de peste 7 ani și adulților – un spectacol cu record la spectatori și încasări: 4169 de spectatori, 39956 lei. Datorită cererii spectatorilor, a fost spectacolul cel mai des programat. Mai mult de jumătate din reprezentații au fost matinee, la care spectatorii au fost elevi din numeroase școli din Piatra Neamt. Până în prezent, spectacolul a fost selectat în 9 festivaluri de teatru (la 4 festivaluri am participat deja, în toamnă fiind programat în alte 5 festivaluri). Un spectacol-concert, în care orice sunet poate deveni muzică, iar visele devin la fel de importante ca faptele reale.

27 ianuarie 2018 – MAMĂ, MI-AM PIERDUT MÂNA! (regia Alexandru Mâzgăreanu) – spectacol pentru adolescenți și părinții lor; spectacol selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru. Au fost patru sesiuni de discuții cu publicul, dintre care două moderate de psihologi, la care publicul a fost foarte receptiv; la una dintre sesiunile moderate, dezbaterile au fost focusate pe adolescenți, la cealaltă, dezbaterile au fost focusate pe părinți (relația lor cu adolescenții). Premiera acestui spectacol a fost un eveniment la care au participat activ și dramaturgul și traducătorul, care au răspuns invitației de a veni special la TT, (din Rusia, respectiv Bucuresti), pentru întâlnirea cu publicul. Feed back-urile din partea părinților, profesorilor de toate vârstele și din partea adolescenților subliniază faptul că acest spectacol a fost un prilej de analiză profundă a manifestării adolescentului contemporan și a relației acestuia cu societatea, cu familia, cu anturajul, cu profesorii etc.

8 martie 2018 – DESPRE FEMEI. ONE MAN SHOW după Nicolae Esinencu, regia Tudor Tăbăcaru. Premiera acestui spectacol a constituit un eveniment dedicat zilei de 8 Martie. La premieră am invitat doamne reprezentative pentru comunitatea nemțeană prin proiectele derulate și atitudinea civică. Lista invitatelor a rămas deschisă pentru următoarele reprezentații. Premiera a fost urmată de un dialog între echipa artistică a spectacolului și spectatoarele invitate, despre afirmarea identității feminine în contemporaneitate. De asemenea, a fost un prilej pentru a prezenta proiectele teatrului acestor reprezentante ale comunității nemțene.

28 aprilie 2018 – AVENTURA de Alfredo Sanzol, regia Theodor-Cristian Popescu. Spectacolul vizează în special publicul aflat la vârsta maturității (de mijloc). Avanpremiera a fost urmată de un dialog între public și echipa artistică a spectacolului,  coordonată de regizorul Theodor-Cristian Popescu (creatorul a peste 50 de spectacole în România, S.U.A. și Canada). Regizorul a răspuns întrebărilor publicului referitoare la spectacol și a vorbit despre principalele tendințe în mentalitatea Europei de azi. De asemenea, premiera a fost urmată de discuții cu publicul, la care principalii actanți au fost tineri antreprenori sau angajați în companii, care s-au regăsit în situațiile de pe scenă.

30 iunie 2018 (AVANPREMIERĂ) – FEMININ de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu. Textul spectacolului a fost scris de Elise Wilk special pentru actrițele teatrului nostru, în urma interviurilor cu acestea, rezultând o ficțiune născută la confluența mai multor sensibilități feminine. De asemenea, s-a pornit de la un caz real de bullying, care vorbește despre presiunile la care se expun tinerii în era tehnologiei. „Care sunt raporturile de forțe dintre oameni? Cât din intimitatea noastră ne (mai) aparține și o putem proteja și cât de stăpâni suntem pe identitatea noastră virtuală?“ sunt întrebări la care regizorul Eugen Jebeleanu răspunde în acest spectacol. Avanpremiera a fost urmată de un dialog între echipa artistică și public. Premiera acestui spectacol va avea loc pe 16 septembrie.

28-29 iulie – SCHOOL FEAT. COOL de George Cocoș, regia Elena Morar. Acest spectacol este primul dintre cele trei producții realizate în cadrul proiectului MicRo Laborator de creație teatrală, în care echipele artistice sunt secondate de liceeni voluntari. Cei trei actori din distribuție (Aida Avieriței, Dragoș Ionescu și Andrei Merchea Zapotoțki), regizoarea Elena Morar, scenograful Samuel Alfred Mihailovici s-au bucurat de receptarea directă a liceenilor asistenți, eșantion reprezentativ pentru publicul căruia i se adresează spectacolul. Poveștile celor trei personaje surprinse la vârste diferite – copilărie, adolescență, începutul maturității – ne arată cât de importante sunt mediul și educația pentru viitorul unui om.

5 spectacole-lecturăpentru copii între 5 și 8 ani, la Sala Multimedia:

3 februarie 2018 – URSULde Adrian Oprescu, regia Gianina Cărbunariu;

3 martie 2018 – OMUL DE ZĂPADĂ de Matei Vișniec, regia Horațiu Mihaiu;

24 martie 2018 – MELCUȘORULde Lavinia Braniște, regia Horațiu Mihaiu;

21 aprilie 2018 – JUNGLA LUI TOCOde Lavinia Braniște, regia Alexandru Mâzgăreanu;

5 mai 2018  – SOFIA PĂPĂDIA de Stela Popa, regia Alexandru Mâzgăreanu.

LECȚIE DESCHISĂ DE DANS CONTEMPORAN

Pe 28 februarie 2018 a avut loc o lecție deschisă de dans contemporan – EXERCIȚII DE ÎNCREDERE – cu 16 actori TT, coordonați de IOANA MARCHIDAN (coregrafă, dansatoare, actriță, performer și directorul artistic al Centrului Independent Coregrafic Linotip). Publicul a intrat în dialog cu coregrafa și actorii, punând întrebări despre dansul contemporan și chiar a performat coregrafic împreună cu cei de pe scenă. EXERCIȚII DE ÎNCREDERE reprezintă produsul unui atelier de mișcare desfășurat între 23 și 28 februarie 2018, la care au participat actorii TT.

SPECTACOL DE MUZICĂ VOCAL-CAMERALĂ ȘI POEZIE

Pe 11 iulie 2018 a avut loc PEISAJE LIRICE, un spectacol de muzică vocal-camerală și poezie.

COPRODUCȚII

Coproducție cu Teatrul Circo din Braga, Portugalia, realizată cu sprijinul ICR Lisabona: ANTONIO ȘI BEATRIX de Abel Neves, regia: Rui Madeira. În distribuție: Nora Covali, Rogerio Boane. Spectacolul este bilingv (româno-portughez). Până în prezent a avut 3 reprezentații la Braga: 26, 27, 28 iunie 2018. Pe 30 iunie a avut o reprezentație la Teatrul „Gil Vicente“ din Barcelos. Textul dramaturgului portughez Abel Neves a fost scris special pentru stagiunea actuală a Companiei de Teatru din Braga, a cărei temă este „frontiere“.

În această stagiune au început demersurile pentru coproducția NE ȘTIM DE 100 DE ANI, proiect dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, inclus în lista aprobată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale. Spectacolul este regizat de Ștefan Iordănescu. În acest proiect, Teatrul Tineretului este partener cu Teatrul „Anton Pann“ Râmnicu Vâlcea, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Teatrul de Vest Reșița.

MIC-RO LABORATOR DE CREAȚIE TEATRALĂ

Publicul tânăr este în atenția Teatrului Tineretului atât prin oferta repertorială, cât și prin invitația de a fi parte din creațiile sale. Proiectul MIC-RO Laborator de creație teatrală vizează promovarea dramaturgiei românești și a spectacolului pe text contemporan în rândul publicului tânăr, fiind dedicat tinerilor dramaturgi, regizori, scenografi (sub 35 ani), asistați activ de 24 de liceeni din județul Neamț în toate etapele de lucru. Derularea proiectului a început pe 27 februarie 2018, data semnării contractului cu Administrația Fondului Cultural Național, și se va finaliza în noiembrie 2018. În această perioadă se vor produce trei spectacole, montate la Sala Studio „CorneliuDan Borcia“. În total, vor fi susținute 15 reprezentații gratuite ale acestor spectacole. Pe 12 martie s-a lansat Concursul de Dramaturgie „Corneliu-Dan Borcia“ adresat tinerilor autori (până în 35 de ani).. Textele primite au fost jurizate de un juriu condus de criticul de teatru Oltița Cîntec. Au fost alese pentru a fi montate, următoarele texte: Jurassic și School feat. CooL de George Cocoș, Super OK de Mircea Moroianu. A urmat lansarea unei invitații adresate tinerilor regizori (22-35 ani) și studenților masteranzi sau în an terminal (licență) la regie de teatru, să participe la acest proiect. Pe baza scrisorii de motivație și a Cv-ului, au fost aleși trei tineri regizori, care vor monta cele trei texte câștigătoare ale concursului de dramaturgie, după cum urmează: Ana Crăciun Lambru pentru montarea spectacolului Jurassic, Elena Morar pentru School feat. CooL, Ozana Nicolau pentru Super OK. Au fost selectați 24 de elevi asistenți, pentru a seconda echipele artistice și tehnice ale spectacolelor. În cursul lunii mai au avut loc lecturi cu public ale celor trei texte, feedback-ul primit de la tinerii spectatori fiind benefic pentru echipele artistice ale spectacolelor. Pe 3 iulie au început repetițiile la School feat. CooL. Cei trei actori din distribuție (Aida Avieriței, Dragoș Ionescu și Andrei Merchea Zapotoțki), regizoarea Elena Morar, scenograful Samuel Alfred Mihailovici se bucură de receptarea directă a liceenilor asistenți, eșantion reprezentativ pentru publicul căruia i se adresează spectacolul. Poveștile celor trei personaje surprinse la vârste diferite – copilărie, adolescență, începutul maturității – ne arată cât de importante sunt mediul și educația pentru viitorul unui om. Premiera are loc pe 28 și 29 iulie.

VREI SĂ FUGI DE ACASĂ? VINO LA TEATRU! (alte proiecte pentru atragerea și fidelizarea publicului tânăr)

Pe lângă cele 8 producții noi ale stagiunii dedicate copiilor (VISĂTORUL și 5 spectacole lectură), respectiv adolescenților (MAMĂ MI-AM PIERDUT MÂNA!, SCOOL FEAT. COOL), am desfășurat și alte proiecte, activități pentru a atrage un public tânăr tot mai numeros:

„Săptămâna de poveste“

În perioada 5-9 iunie, în fiecare zi a fost susținut câte un spectacol-lectură pentru copii din școli și grădinițe ale orașului. Una dintre reprezentații a fost oferită copiilor de la Centrul Social „Elena Doamna“ Piatra Neamț.

2 proiecte cu recurență săptămânală:

Ceai, poezie, teatru! – întâlnire amicală între un actor și câștigătorul unui concurs lansat pe pagina de facebook a teatrului (cu începere din 10 iunie 2017). Tur ghidat: prezentare de spații și istorii ale TT, pentru grupuri organizate de elevi și nu numai (cu începere din 14 iunie 2017).

1 echipă de voluntari: 22 de elevi (activități: distribuirea de pliante, caiete – program, chestionare, supravegherea și plasarea publicului în sală; asistarea la vizionări ale spectacolelor dedicate adolescenților, pentru obținerea feed-back înainte de premiere).

Invitația adresată elevilor de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț de a colabora la redefinirea plastică a Sălii Rotondă, sub coordonarea artistului Raul Oprea (SADDO). Liceenii Vlăduț Mihai Gicoveanu și Andrei Lungu au făcut parte din acest proiect, în perioada 22-26 iunie 2018.

PROIECTE DE REDEFINIRE A IDENTITĂȚII VIZUALE A TT

SALA MULTIMEDIA

În cadrul ediției din 2017 a Festivalului de Teatru Piatra-Neamț, am inaugurat un nou spațiu în teatru: Sala Multimedia. Primul eveniment desfășurat în această sală a fost proiecția filmului „Să fii parte din roșul acesta” – film în memoria actriței Rozina Cambos, care a jucat pe scena TT între anii 1975-1977. Apoi, începând cu luna februarie 2018, în această sală s-au desfășurat spectacolelelectură, destinate copiilor cu vârste între 5 și 8 ani, spațiul fiind reamenajat pentru specificul de vârstă al publicului. Tot aici au loc întâlniri și ședințe de lucru ale voluntarilor sau repetiții.

SALA ROTONDĂ

În spiritul deschiderii Teatrului Tineretului către publicul său, am finalizat proiectul redefinirii spațiului din Rotondă, care a devenit acum un nou meeting point ce îi provoacă pe prietenii TT la dialog, colocvii, întâlniri inter-culturale, evenimente, într-o atmosferă caldă dar vibrantă, în același timp. Reinventarea acestui spațiu poartă semnătura artistului Raul Oprea (Saddo), care a fost asistat de voluntarii Vlăduț Mihai Gicoveanu și Andrei Lungu, elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“, și susținut tehnic de sponsorul nostru – compania KOBER:

„Pornind de la detaliile arhitecturale – arcade și coloane fildeș – și de la verdele deep al pereților, trecând printr-o propunere inițială mult mai detaliată și luxuriantă, inspirată de picturile lui Rousseau, am ajuns la concluzia că mi-ar plăcea să văd și să creez un contrast surprinzător, vibrant, într-un stil mai modern, plat, grafic. Așa că, pornind de la un moodboard și câteva schițe destul de generice, am improvizat acest colaj de elemente inspirate din muralele și picturile lui Joan Miro, cut-out-urile lui Matisse, din arta decorativă (covoare, tapiserii, ceramică), printre care am introdus sugestii, elemente, forme extrase din desenele și picturile lui Victor Brauner”. (Raul Oprea – SADDO)

PENTRU CĂ NE PASĂ

Spectacole gratuite pentru copiii instituționalizați

Copiii instituționalizați din centrele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț sunt parte a publicului nostru ori de câte ori avem spectacole dedicate vârstei lor. Au fost invitații noștri la spectacolele: VISĂTORUL (7 decembrie 2017, de Moș Nicolae), MELCUȘORUL (24 martie 2018, în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret), URSUL (9 iunie 2018, în contextul sărbătoririi Zilei Copilului).

Acești copii au nevoie de bucurie în viața lor iar magia teatrului îi va transporta în lumea fabuloasă a emoțiilor poveștilor și le va crea cu siguranță amintiri frumoase. Ne bucură foarte mult inițiativa teatrului și le suntem recunoscători că includ și copiii noștri în proiectele lor minunate, dovedind încă o dată că lumea artelor este una plină de empatie și căldură“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Spectacole gratuite pentru seniorii orașului

Cu prețuire pentru vârstnicii comunității noastre, am dăruit două spectacole. Astfel, pe 22 decembrie 2017 am jucat GHIMPL-NETOTUL la Centrul Social „Pietricica“ Piatra-Neamț, în mijlocul unui public entuziast. Ne bucurăm că am avut prilejul să găzduim campania „Daruri pentru bunicii comunității”, inițiată de Asociația Comunitatea noastră. În cea mai nouă sală a teatrului, Sala Multimedia, voluntarii campaniei au strâns daruri pentru bunicii singuri. Tot în cadrul acestei campanii, sâmbătă, 23 decembrie, Teatrul Tineretului a oferit reprezentația Dar… ce-ați crezut?!, pentru persoanele vârstnice vulnerabile din orașul Piatra-Neamț.

Spectacol cu încasări donate Campaniei Naționale „Artiștii pentru artiști“, organizate de UNITER

Campania Națională „Artiștii pentru artiști” a fost inițiată de UNITER, în anul 2002, cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiștii vârstnici cu probleme de existență și sănătate din toată țară. Teatrul Tineretului s-a alăturat Campaniei Naționale Artiștii pentru Artiști cu spectacolul VISĂTORUL după Ian McEwan, spectacol-concert de Ada Milea, în data de 11 martie. Suma strânsă din vânzarea de bilete s-a donat în Fondul de Solidaritate Teatrală. (Teatrul Tineretului)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments