Ziua Franței, marcată la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ organizează astăzi, 11 iulie 2018, activităţi ce readuc în atenţie valori spirituale, simboluri şi personalităţi emblematice, cu prilejul Zilei Naţionale a Franţei, sărbătorită în fiecare an pe data de 14 iulie.

Astfel, pe simezele Sălii „Cupola” vor fi expuse imagini de epocă reprezentând evenimente istorice şi stiinţifice, personalităţi, anecdote referitoare la Turnul Eiffel – monument devenit simbol al Franţei şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume, inaugurat în onoarea centenarului Revoluţiei franceze (1889).

În cadrul Secţiei de Arte, Multimedia şi Carte Străină „Victor Brauner” va fi organizată o expoziţie de carte în limba franceză, iar de la ora  15.30, Clubul de conversaţie în limba franceză, coordonat de profesor Elena David, îşi va axa tema pe istoricul Zilei Naţionale a Franţei, pe conturarea activităţii unor personalităţi reprezentative pentru spiritul francez, precum şi pe importanţa Declaraţiei drepturilor omului şi cetăţeanului din 1789 – carta fundamentală prin care au fost puse bazele democraţiei moderne în lume.

Reamintim, cu acest prilej, că istoria şi cultura românească au fost marcate, de mai bine de două secole, de o componentă francofonă importantă şi că anul acesta se împlinesc 25 de ani de când România  a devenit stat membru cu drepturi depline în cadrul Organizaţiei Mondiale a Francofoniei, promovând, alături de alte state, limba franceză, solidaritatea, dialogul şi diversitatea culturală. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)