Pe de o parte, susţinem lucruri minunate, pe de alta, facem fapte groaznice de care, de cele mai multe ori, nu suntem conştienţi… Mariana Buruiană.
Actriţa, născută la Arad, ale cărei talent şi frumuseţe l-au determinat pe poetul Emil Brumaru să îi dedice câteva poezii, a împlinit anul acesta 63 de ani, pe 11 iulie.
După o studenţie promiţătoare, în 1978, Mariana Buruiană termină Institutul de Teatru „I. L. Caragiale” din Bucureşti, clasa Marin Moraru, şi optează să debuteze la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ. Joacă aici, printre altele, Irina din „Trei surori” de Cehov (regia – Emil Mandric, 1978), Bianca din „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare (regia—Iulian Vişa, 1979), Didina, în „D’ale carnavalului” de I. I. Caragiale (regia Alexandru Dabija, 1980). Și, ca să aruncăm un ochi asupra scenei TT din acea perioadă, o să menționăm și rolul Nicola Davies din spectacolul „Program special LB” (Titlul original – „Cum se numeau cei patru beatleși?” fusese interzis), în regia lui Alexandru Tocilescu.
Se transferă apoi la Teatrul Bulandra la Bucureşti, unde confirmă cu brio stagiul nemţean. A jucat în numeroase filme, vocea ei fiind des auzită în mari spectacole de teatru radiofonic.
Debutul cinematografic a avut loc în anul întâi de facultate în „Patima”, unde a interpretat-o pe Sabina. A jucat apoi în „Lumini si umbre” în 1981, serial ce a adus-o in sufletul publicului, iar prin rolul principal din „Domnişoara Christina” din 1992 a cunoscut consacrarea definitivă.
În 1995 a demisionat de la Teatrul Bulandra pentru a se transfera la Craiova unde joacă în spectacolul „Danaidele” după Eschil, eveniment teatral realizat de Silviu Purcărete.
Trei ani mai târziu, Mariana Buruiană, una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea comunismului, îşi lansa cartea „Taina Mărturisirii”.
Tot ce am trăit în viaţă, toată experienţa mea din teatru, căsnicia, copilul, tot ce am scris a fost numai pentru a înţelege şi a mă întâlni cu Dumnezeu înăuntrul meu, cu Lumina ce se află în adâncul inimii şi care îmbracă toate lucrurile… Această lumină face posibilă iertarea, ştiţi… Dumnezeu ne duce foarte în adâncuri ca să o putem descoperi… (…) Nu sunt un „caz celebru”, ci doar un suflet ce s-a deschis limpezimii lui Dumnezeu. Atât.”, spunea, cu ani în urmă, într-un interviu pentru revista VIP, Mariana Buruiană.
Mircea Zaharia; Foto: Mariana Medrea