luni, iunie 24, 2024
AcasăActualitateSoprana Elena Moșuc: „Sunt foarte bucuroasă că am participat la Festivalul „Vacanțe...

Soprana Elena Moșuc: „Sunt foarte bucuroasă că am participat la Festivalul „Vacanțe Muzicale”

Soprana Elena MOȘUC, nume de referință în muzica lirică mondială, a încheiat magistral ediția XLV-a a „Vacanțelor Muzicale”. Proiectul său personal, „Resonance”, prezentat la Piatra-Neamț în premieră absolută, a fost transmis în direct de TVR Iași. Elena Moșuc are 54 de ani și este din Iași.

– Există o imagine-emblemă a fiecărui solist de operă, pe care i-o creează și rolurile, dar și personalitatea lui. Care ar fi imaginea dumneavoastră?

– Întotdeauna când visezi la ceva și dorești din toată inima sigur se îndeplinește. Așa mi-am îndeplinit eu toate visurile în viață. M-am specializat în belcanto. În această zonă sunt cele mai dificile roluri și eu întotdeauna a trebuit să interpretez ce-i mai dificil. Pentru aceasta am muncit mult la tehnica vocală. Am o maestră foarte bună la Milano. Lucrez cu ea din 1996. Lumea când zice numele meu zice belcanto. Am făcut și un nou album, „Verdi Heroines”, care a ieșit pe piață în urmă cu o lună. L-am înregistrat cu Orchestra din Zagreb, dirijor, Ivo Lipanovic. M-am specializat pe rolurile, personajele care înnebunesc. Și teza mea de doctorat a avut această temă.

– „Vacanțele Muzicale” și pietrenii v-au primit cu brațele deschise.

– Sunt fericită că am avut succes cu prima reprezentație a proiectului „Resonance”! Am fost pentru prima dată invitată la Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale” – pe care-l știu de când eram elevă –  și mă bucur foarte mult. Am primit această invitație cu două zile înainte de debutul meu cu rolul Leonora din Il Trovatore pe scena Teatrul Național din Belgrad. Se întâmpla în luna martie și am propus organizatorilor de aici noul meu proiect muzical original „Resonance”. Se numește așa pentru că este o combinație de „întuneric și lumină”. Sunt genuri muzicale diferite care nu prea se obișnuiesc a fi cântate și este o premieră absolută, cu piese noi, orchestrate pentru mine. Cred că bucățile muzicale s-au îmbinat frumos, n-au fost extreme și am văzut că publicul a fost entuziasmat.

– Astăzi, 7 iulie, ați împlinit 25 de ani de căsătorie cu Christoph Hebeisen…

– Da, exact astăzi împlinim un sfert de veac de mariaj. Pe Christoph l-am cunoscut la Zürich. Jucam în opera Elektra de Richard Strauss. El era student la Drept, iar eu mă aflam la începutul carierei. În prezent, lucrează ca avocat în cancelaria Rabenhaus din Zürich. Are studii particulare de dirijat cu importanţi maeştri ai baghetei. A fost pentru prima dată când ne-am aflat împreună pe scenă.

A consemnat Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments