luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateOctavian Cezar Ionescu, artistul liric pietrean care bate la porțile consacrării

Octavian Cezar Ionescu, artistul liric pietrean care bate la porțile consacrării

Tânărul bas pietrean Octavian Cezar Ionescu, câștigătorul Marelui Premiu al celei de-a doua ediții a Concursului Național de Interpretare Vocală „Elena Botez”, a cântat pe scena amplasată în Piața Turnului, în a patra seară a „Vacanțelor Muzicale”, fiind acompaniat de Orchestra Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Avându-l ca model pe legendarul Nicolae Herlea, Octavian Cezar Ionescu spune că solistul de operă trebuie să fie perseverent, receptiv și perfectibil.

– Ce reprezintă pentru un tânăr interpret pietrean să evolueze pe scena „Vacanțelor Muzicale”?

– Sunt încântat că am ajuns să prestez muzical în fața concetățenilor mei. Mă bucur că am reușit să le ofer o mică bucurie.

– Care sunt valorile care te-au format?

– Am studiat la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț. Aici m-am instruit și format sub îndrumarea doamnei profesor de canto Elena Botez, cetățean de onoare al orașului Piatra-Neamț. Munca domniei sale a fost continuată în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași – pe care am absolvit-o în urmă cu doi ani – de doamna conf. univ. dr. Doina Dimitriu. În prezent sunt student masterand în anul II, tot la clasa doamnei Doina Dimitriu.

– Care este modelul tău dintre înaintașii muzicii de operă de la noi?

– Nicolae Herlea.

– Cum a primit familia înclinația ta artistică?

– Mama, fiind cadru didactic (profesor pentru învățământul preșcolar), a fost prima persoana care mi-a depistat aptitudinile muzicale și m-a îndrumat, mai întâi, către cursurile Școlii Populare de Arte din Piatra-Neamț, urmând apoi, din clasa a V-a, cursurile de pian la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, iar din clasa a IX-a, canto clasic.

– Care este idealul solistului de operă?

– Să fie perseverent, receptiv și perfectibil.

Violeta MOȘU; Foto: Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

 „Aș dori să le mulțumesc doamnelor profesoare Elena Botez și Doina Dimitriu care m-au format și mi-au dat speranță în viitor și în domeniul artistic în care doresc să fiu activ o viață întreagă. Vreau să știți că pentru mine sunteți o „strună” minunată! Aveți acea „vibrație melodioasă” pe care nu mulți oameni o au! Aveți o abilitate de a oferi o perspectivă nouă lucrurilor. M-ați criticat cu blândețe și mi-ați dat sugestii de neprețuit, care mi-au îmbunătățit radical viața! În plus, am apreciat cuvintele încurajatoare, ca și răbdarea și înțelegerea de care dați dovadă, clipă de clipă. În afara familiei, sunteți cea mai frumoasă binecuvântare din viața mea! Pe lângă scumpa mea mama, nimeni altcineva, în afară de dumneavoastră, nu a contribuit mai mult la dezvoltarea mea personală, profesională și spirituală! Sunteți cele mai de încredere sfătuitoare ale mele și cele mai puternice surse de încurajare!” (Facebook Octavian Cezar Ionescu) 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments