marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitatePoetul Emil Nicolae, propus cetățean de onoare al orașului Piatra-Neamț

Poetul Emil Nicolae, propus cetățean de onoare al orașului Piatra-Neamț

Scriitorul și criticul de artă Emil Nicolae este propus pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi discutat în viitoarea şedinţă de Consiliul Local. Anunțul a fost făcut de primarul Dragoș Chitic cu ocazia Zilei „Victor Brauner”, organizată vineri, 15 iunie, la Sinagoga Catedrală „Baal Shem Tov”, la împlinirea a 115 ani de la nașterea pictorului originar din orașul nostru.

Cu această ocazie, Marius Tița, criticul bucureștean de artă care a vernisat expoziția Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România dedicată lui Victor Brauner, a declarat:

„Fac o reverență pentru eforturile și strădaniile lui Emil Nicolae. Acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului mi se pare un lucru absolut natural. Felicit administrația locală pentru această idee. Pentru noi, Emil Nicolae este de foarte mult timp manager cultural de onoare și un prieten foarte apropiat și drag”.

(Violeta MOȘU; Foto: Melidonium)

Date biografice Emil Nicolae:

Deși s-a născut la Bacău (numele din acte: Emanuel Nadler), a locuit toată viața în Piatra-Neamț (cu excepția perioadelor în care a urmat studiile universitare la Iași, și-a satisfăcut stagiul militar la Bacău și a lucrat în presă la Galați). Posedă atestatul de ziarist profesionist (UZP) și este expert al MCC în bibliofilie. A fost redactor și redactor șef-adjunct la revista Alma Mater / Dialog (1969-1972), redactor cultural la ziarele Viața Nouă (Galați, 1972) și Ceahlăul (Piatra-Neamț, 1973-1974). Din 1976 este muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț (la Oficiului Jud. pentru Patrimoniul Cultural National si la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”). După revoluție a fost co-fondator, co-editor și secretar de redacție al săptămânalului independent, de informație și atitudine Acțiunea din Piatra-Neamț (1990-2001), iar din 2000 pana in 2005 a fost secretar general de redacție al revistei de literatură & arte Antiteze. Din 2010 este redactor-sef al revistei de literatura & arte & atitudini Conta(Piatra-Neamt). De asemenea, din 2001 până în 2013 a realizat, săptămânal, două emisiuni de cultură la postul 1TV Neamț și, in perioada 2005-2014, a fost redactorul paginii culturale a ziarului Realitatea Media din Piatra-Neamț. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în 1990 si membru al UZP. Este prezent în antologii de poezie și eseuri publicate în Germania, SUA, Elveția, Israel, Franta și Italia. (Sursa Wikipedia)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments