marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateAteneul Popular „Constantin Matasă” - un nou spațiu destinat iubitorilor de teatru

Ateneul Popular „Constantin Matasă” – un nou spațiu destinat iubitorilor de teatru

Veste bună pentru iubitorii de teatru din Piatra-Neamț. Proiectul de reabilitare, consolidare și reamenajare a Atelierelor de Producție ale Teatrului Tineretului a fost inclus pe lista obiectivelor de investiții de importanță județeană, iar tema de proiectare a fost aprobată pe 30 mai, în cadrul ședinței Consiliului Județean Neamț.

În această clădire, cunoscută și sub denumirea de Casa Națională Regina Maria, a funcționat, între anii 1934 și 1960, Muzeul Arheologic Piatra-Neamț, fondat de preotul Constantin Matasă.

Foto: A.A. Chevallier

„Conform planului de management aprobat de ordonatorul nostru principal de credite, un proiect ambiţios pentru Teatrul Tineretului este realizarea unui program de teatru comunitar de studio, fapt pentru care a fost propusă înfiinţarea în acest spaţiu a Ateneului Popular „Constantin Matasă”. Un Ateneu popular ar însemna un eveniment naţional unic, în care un teatru de stat creează un spaţiu cultural într-o comunitate (locuitorii cartierului Precista), omagiind personalitatea preotului şi omului de cultură Constantin Matasă, dat fiind faptul că spaţiul a funcţionat ca muzeu arheologic înființat de acesta. Elementul de originalitate ar fi acela al împletirii în mod firesc al tradiţiei cu inovaţia: tradiţia reprezentată de vizionarul Constantin Matasă, care a militat pentru educarea maselor populare, cu inovaţia pe care noile mijloace de teatru comunitar şi documentar o propun pentru a cataliza noi categorii de public din cartiere, din mici comunităţi”, au declarat reprezentanții Teatrului Tineretului. (Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments