joi, martie 28, 2024
AcasăActualitateExpoziția „Ipostaze” la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”; Emil Nicolae, critic de...

Expoziția „Ipostaze” la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”; Emil Nicolae, critic de artă: „Artistul D. Bogdan Enache este deopotrivă pictor și vrăjitor”

Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț găzduiește expoziția personală „Ipostaze” a apreciatului artist vizual ieșean Dumitru Bogdan Enache, care merită din plin atenția marelui public. Se observă că rezultatul multor ore de creație este obținerea unui stil mai mereu propriu, mai adecvat concepției sale despre ceea ce trebuie să exprime arta.

„Este o expoziție în mișcare în care artistul își propune, în fiecare săptămână, cu excepția celor două lucrări mai mari, să le schimbe pe celelalte. Așadar, nu sunt doar aceste 11 lucrări pe care le vedeți ci sunt mai multe. Este o provocare de a veni în fiecare săptămână să le vedeți”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele UAP Neamț.

„Am venit cu o abordare total nouă, în care narațiunea din lucrări este pusă cu toate detaliile însă acestea sunt doar trecute în revistă”, a precizat pictorul Bogdan Dumitru Enache. „Nu am intervenit asupra lor încât să fie lucrate la un mod realist. Am făcut asta pentru a provoca publicul să privească îndelung o lucrare și să descopere povestea din spatele personajelor.

Emil Nicolae, critic de artă: „E o expoziție plină de mișcare, e o expoziție care te obligă să și glumești pentru că, până la urmă, e o narațiune peste tot, dar e o narațiune satirică. Nu este o pictură leneșă. Dincolo de contemplație, te obligă să glumești, să interpretezi, să descâlcești povestea. E o noutate pentru Piatra-Neamț”.

Violeta MOȘU

Capodopera inexistentă/ imposibilă

 „Tehnic vorbind

roșu este miniul de plumb

sau cinabrul extras din mercur

sau lutișorul din insula Thatos

fără nici o legătură cu gâtul cocoșului

retezat pe buturuga majestoasă

care trona în curtea copilăriei

 

tehnic vorbind

verdere este pământul copt îndelung

sau otrava lui Veronese

sau exidul de crom imposibil de distrus

adică altceva decât rochia pe care ea

obișnuia să o îmbrace la cursul

bătrânului profesor îndrăgostit de clorofilă

 

tehnic vorbind

negrul este rămâșița cadavrelor arse

sau vița de vie linsă de flăcări

sau chinorosul ascuns în coaja mesteacănului

fără să se confunde cu lapsus manus în fața

liniei frontului/inciziei care desparte

o amintire din viața reală

 

însă dacă

sângele cocoșului firul extras din urzeala rochiei

și praful de cărbune

compun împreună mai degrabă o formă magică

decât un tablou

tehnic vorbind

tu nu ai nici o vină

Capodopera imposibilă/ inexistentă se ascunde în efectul magic al expoziției IPOSTAZE, care însemnă că artistul D. Bogdan Enache este deopotrivă pictor și vrăjitor”. 23 mai 2018, Piatra-Neamț, la vernisaj – rânduri scrise și semnate de D. Emil Nicolae

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments