Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, ajuns la a XIII-a ediție, și-a desemnat câștigătorii. Energia pozitivă generată de acest eveniment, precum şi entuziasmul și numărul mare de participanţi au făcut ca actuala ediție să devină una de colecție.
Premiul pentru creaţie în arta populară a revenit meșterilor populari Maria și Vasile Ivănușcă din Todireni-Botoșani. Premiul pentru promovarea artei populare s-a acordat meșterului popular Dumitru Pașcaniuc din Marginea-Suceava.
„Premiul mă ambiționează și mai mult să merg mai departe cu această tradiție. Câte zile îmi va da Dumnezeu eu cu asta am să mă ocup”, a declarat renumitul meșter olar specializat în ceramică utilitară.
Familia de cojocari Neculaie și Daniela Zaharie din Ostra-Suceava a fost recompensată cu Premiul „Neculai Popa”, iniţiat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în memoria renumitului creator popular de la Târpeşti .
„Am multe premii luate și sunt foarte mulțumit. Anul viitor o să prezint și mai multe modele. Am o experiență de 48 de ani în acest domeniu. 10 ani am lucrat pentru Canada și Franța. Nu mi-e frică de muncă. Am dobândit și titlul de „Tezaur uman viu” și mă rog la Dumnezeu să-mi dea sănătate”, a spus Neculaie Zaharie.
Dr. Mihaela Cristina Verzea, director adjunct științific al Complexului Muzeal Județean Neamț, a precizat că juriul a avut o misiune foarte grea, competiția fiind foarte strânsă.
„Cunoscută fiind valoarea ridicată a participanților la acest festival, desemnarea câștigătorilor n-a fost ușoară. Deliberările au fost făcute de un juriu constituit din 13 membri. În componența juriului au intrat colegii noștri de la muzeele de profil din țară, președinte al juriului fiind domnul dr. Ilie Ghergheș din Baia Mare. În centrul satului tradițional românesc s-a aflat și se află Dumnezeu. Aceste creații de cultură materială pe care meșterii populari le fac sunt desăvârșite”.
Organizatoarea festivalului, Florentina Buzenschi, expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ, a mulțumit tuturor meșterilor populari participanți și celor care au depus eforturi la realizarea acestei ediții: „13 ediții, 13 membri ai juriului, număr cu noroc pentru toată lumea. Familia Ivănușcă și familia Zaharie au venit pentru prima dată la Piatra-Neamț și iată activitatea lor a fost apreciată”.
Florin-Ionuț Filip, expert UNESCO pentru patrimoniul imaterial: „Vă doresc să vindeți toate produsele la acest târg și la celelalte care vor urma. Vă mulțumim că ați venit într-un număr atât de mare. Este o expoziție vie, mult mai greu de realizat decât o expoziție permanentă sau una temporară”.
Fundația „Niște țărani” a academicianului Dinu Săraru și Fundația „C.M.Imago” Piatra-Neamț au oferit două diplome de onoare muzeografului Florentina Buzenschi și etnografului şi etnologului dr. Elena Florescu.
Violeta MOȘU