vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitate„Știință, cunoaștere, creativitate“, la Biblioteca Județeană

„Știință, cunoaștere, creativitate“, la Biblioteca Județeană

Academia Oamenilor de Știință din România, Filiala din Piatra Neamț organizează împreună cu Biblioteca Județeană Neamț „G.T. Kirileanu“, ediția a VI-a a Simpozionului „Știință, cunoaștere, creativitate“.

Manifestarea științifică va pune în discuție o serie de teme interesante despre Univers, biotehnologie, istoria medicinei și agriculturii. Astfel, dr.med. Virgil Răzeșu va prezenta conferința „Profesorul Ion Chiricuță – Centenar“, prof.univ. dr. Gogu Ghiorghiță va aduce în atenția publicului o „Incursiune într-o lume fascinantă – culturile in vitro la plante“, CS I dr. ing. Elena Trotuș va susține „Actualitatea unor principii privind rolul fermei experimentale la dezvoltarea agriculturii în opera lui Ion Ionescu de la Brad“, iar prof. univ. dr. Gheorghe Surupățeanu va aborda „Materia și energia în Univers“.

Reuniunea va avea loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în data de 16 mai 2018, începând cu ora 17:00, în Sala Info-Club.

Filiala Neamț a Academiei Oamenilor de Știință din România

La inițiativa conducerii Filialei Iași a Asociației Oamenilor de Știință din România (AOSR), la data de 9 iulie 1985, într-un cadru festiv, s-au pus bazele Centrului Neamț al AOSR. Înființarea acestui Centru s-a bazat pe potențialul important de cercetare existent la acea vreme în municipiul Piatra-Neamț și județul Neamț, pe numărul mare de unități de cercetare și de laboratoare uzinale cu astfel de preocupări în zona și pe realizările lor deosebite. Crearea acestui înalt for științific la Piatra Neamț, menit să reunească și să pună mai bine în valoare forțele de cercetare prezente în zonă, a fost opera profesorilor universitari Virgil Focșa (vicepreședinte) și Marcian Cotrău (secretar științific) de la Filiala Iași și a unui grup format din prof. Amza Săceanu, dr.ec. Susana Geangalău, dr.ing. Gheorghe-Greuruș Țepeș și dr. med. Costache Andone din partea autorităților locale ale județului Neamț. Grupul de cercetători care a constituit acest centru număra 42 de membri fondatori și era format din specialiști (ingineri, chimiști, medici, biologi, economiști, juriști, geografi, istorici etc.) proveniți din unități economice, de cercetare, medicale, de învățământ, instituții de cultura etc., marea majoritate fiind doctori în știință.

Primul președinte al Centrului Neamț AOSR a fost dr. ing. Gheorghe Țepeș, care în 1985 era directorul Combinatului de Fibre si Fire Sintetice de la Săvinești, iar din 1987 și până în aprilie 2012, în fruntea centrului și apoi a filialei s-a aflat dr. med. Costache Andone, căruia i se datorează în mare măsură păstrarea acestei instituții la Piatra Neamț, și implicarea ei în problemele specifice zonei, prin spiritul de răspundere și devotamentul său pentru această instituție, prin efortul de a-i face cunoscute realizările etc. În prezent, activitatea Filialei Neamț a AOSR este condusă de un Birou format din trei membri: președinte prof.univ.dr. Gogu Ghiorghiță, secretar științific CS I dr. Neculai Antohe și membru al Biroului prof. univ. dr. Domnica Ciobanu. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments