O nouă ediție a Zilelor Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț s-a încheiat vineri, 11 mai, odată cu dezbaterea-dialog care a omagiat excelența profesională, desfășurată în cadrul proiectelor „Să ne cunoaștem trecutul prin memoria comunității!“ și „2018: Anul European al Patrimoniului Cultural“ – „Contribuția majoră a antreprenorilor italieni Carol Zani și Vincenzo Puschiasis la dezvoltarea patrimoniului cultural nemțean“.
Timp de o săptămână, cele mai largi categorii de public au avut parte de un program bogat și divers, din care nu au lipsit dezbaterile, lansările de carte, vernisajele, conferințele, proiecțiile de film, momentele muzicale, atelierele de lectură și pictură dedicate copiilor, concursurile școlare organizate cu ocazia zilei de 9 Mai, activitățile educative și recreative.
Invitații speciali ai acestei ediții a Zilelor Bibliotecii au fost: Stepanida Țugui – Directorul Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici“ Orhei, Republica Moldova; Lucia Brehoi – Directorul Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă“, filiala Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici“ Orhei; Ina Guțu – corespondent Radio România Chișinău; Dragoș Zămosteanu – realizatorul filmului documentar „Ține, Doamne, partizanii, până vin americanii! – povestea Aristinei Pop-Săileanu“, Cristian Bădiliță – istoric al creștinismului timpuriu, poet, eseist.
Prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț: „Biblioteca publică este o instituție a memoriei comunitare, este un factor important al dezvoltării oricărei comunități, este o poartă spre cunoaștere. Ea oferă atât indivizilor, cât și grupurilor sociale mijloace de informare, prin acces la colecții, prin acces la baze de date specializate, dar și prin proiecte și programe de educație în diferite domenii de cunoaștere. Este un spațiu unde începe schimbarea și dezvoltarea unei comunități, un partener constant al actului educațional, dar și un actor instituțional important al conservării patrimoniului cultural local”.
Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” Orhei: „Sunt bucuroasă să vă revăd, pentru că s-a scurs ceva timp de când nu am mai fost la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț. Filiala Piatra-Neamț, care a fost înființată la Orhei, în 1992, cu ajutorul directorului de atunci Constantin Bostan, a avut o mare importanță pentru noi. Colaborarea nu s-a referit doar la cartea adusă peste Prut. A avut legătură și cu primul calculator apărut la noi în Bibliotecă datorită dvs.”.
Lucia Brehoi, directoarea Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă”, filiala Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” Orhei: „Mereu mi-a fost drag de Piatra-Neamț. Am cunoscut acest oraș prin intermediul cărților primite de aici. Eram pe atunci elevă de liceu și primul meu contact cu o carte românească a fost la Filiala Piatra-Neamț din Orhei. După ore, eu trebuia să am cărțile pregătite, ca să fug repede la bibliotecă să le predau. Făceam această distanță în patru minute și 30 de secunde. Dacă ajungeam a doua sau a treia, riscam să nu mai găsesc cartea de care aveam nevoie”.
Ina Guțu, corespondent Radio România Chișinău: „Proiectul „Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută” s-a născut din dorința de a acoperi golul sufletesc dintre noi. Am trăit vremuri grele, dar poate greutățile acestea ne-au făcut să fim mai puternici. Poate avem câteodată complexe de inferioritate și poate mai stâlcim câte un cuvânt, însă trebuie să fim tot timpul cu fruntea sus, pentru că noi suntem urmașii celor care au plătit cu viața ca limba română, flacăra românismului să nu moară în stânga Prutului”.
Violeta MOȘU