Vernisaj la ceas aniversar: Pictorul Mihai Agape a împlinit 80 de ani

„Mihai Agape, cel care a adus frumosul în casele nemțenilor și a îndrumat generații de artiști”, după cum a afirmat prof. Ștefan Potop, președintele UAP Neamț, a împlinit sâmbătă, 24 martie, 80 de ani. Cu acest prilej, a avut loc vernisajul celei de-a 23-a expoziții personale în care invitată a fost soția sa, Parasca Agape. La evenimentul găzduit de Galeria „Lascăr Vorel” au participat rude, prieteni, colegi de breaslă, numeroși iubitori de artă.

„Din punct de vedere artistic, eu și cu Parasca suntem la antipozi. Fiecare și-a urmat drumul său. Influențe directe nu prea avem. Mulțumesc lui Dumnezeu că am apucat să trăiesc și acest moment aniversar, mulțumesc familiei pentru că m-a suportat. Actul de creație nu-i chiar așa de ușor și de comod pentru cei din jur”, a declarat sărbătoritul zilei.

Emil Nicolae, critic de artă: „Eu presupun că există o genă artistică în familia Parasca și Mihai Agape. Nu doar pentru că fac de ani buni expoziții, nu numai că le reușesc foarte bine, nu numai că fiecare reușește să-și păstreze amprenta, idiomul artistic personal, dar reușesc împreună să creeze o stare, un interes, o microcivilizație în care te simți bine”.

Preotul Dorin Ploscaru, scriitor: „Lucrările lui Mihai Agape sunt învăluite într-o poeticitate cu totul specială. La Parasca Agape avem de-a face cu o distilare extraordinară a actului artistic, cu o foarte solidă condensare pe milimetru pătrat și un rafinament de mare clasă”.

Lucian Strochi, critic de artă: „Sunt doi artiști foarte importanți, egali cu ei înșiși. E foarte frumos că există o familie de artiști. Până la urmă, arta înseamnă și nevoia de a dialoga, de a te confrunta. Cred că o căsnicie este banală dacă nu presupune o asemenea confruntare, un asemenea dialog”.

Expoziția artiștilor plastici Parasca și Mihai Agape poate fi vizitată până la sfârșitul lunii martie. (Violeta MOȘU)