miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitateHandbalista Carmen Stoleru, sesiune de autografe la „Campionii României“

Handbalista Carmen Stoleru, sesiune de autografe la „Campionii României“

În ziua de 16 martie 2018, cu ocazia unui nou episod al proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, handbalista Carmen Stoleru a fost oaspetele Liceului cu Program Sportiv Roman. Parcă sugrumată de emoţii, purtătoarea banderolei de căpitan de echipă la CSM Roman, a avut parte de o întâlnire mai lungă decât de obicei. Şi asta pentru că după ce marea majoritate a elevilor prezenţi la eveniment au părăsit sala, Carmen Stoleru a mai zăbovit cu bucurie pentru a da autografe unui grup de fetiţe ce practică handbalul la LPS Roman şi care o privesc drept model de urmat. Plus că „semnăturile“ au fost începutul a aproape cincisprezece minute de discuţii libere. Fetiţele au vrut să afle secrete ale unei jucătoare cu experienţa lui Carmen Stoleru, interesându-se chiar şi de felul în care se aruncă la poartă dintr-o anumită poziţie.

„Discuţia de la final mi-a plăcut foarte mult cu aceste fete care îşi doresc să ajungă handbaliste. Au şansa de a vedea cele mai bune echipe din România aici la Roman şi cred că acest aspect este foarte important în creşterea lor. Sper însă că toţi au înţeles că fără muncă şi fără ambiţie nu pot face mare lucru în viaţă“, a spus Carmen Stoleru cînd s-a tras cortina peste „ora“ petrecută la LPS Roman.

Cât priveşte restul celor aproape 60 de minute rezervate proiectului, au fost momente interesante. Handbalista a povestit că a ales sportul cu mingea mică devreme şi că a făcut asta alături de sora sa Georgiana, la Piatra-Neamţ. Ambele au promovat la senioare sub comanda lui Dan Valentin în oraşul de la poalele Pietricicăi, după care au jucat în Liga Naţională. Carmen Stoleru a jucat numai la Roman în primul eşalon handbalistic al ţării, acolo unde este căpitan de echipă de aproape opt ani.

„Nu aveam stare acasă şi m-am dus la handbal. Aveam sportul în sânge, pentru că şi mama mea a făcut volei. Iar acum handbalul este viaţa mea. Nu mă văd trăind fără handbal după ce voi renunţa la cariera de sportiv“, le-a spus handbalista celor peste 100 de copii din faţa sa.

 „Nu îţi este teamă de greşeală?“, a fost întrebată sportiva, iar Eugenia Tăbuci, profesor şi antrenor al catedrei de handbal la LPS Roman nu a ratat momentul de a le atrage atenţia celor tineri asupra unui aspect important în timpul unui joc:

„Delimitaţi teama de a greşi de curaj! Carmen şi-a asumat de multe ori acţiuni în ultimele secunde ale meciurilor, a avut curaj, a riscat, a marcat şi echipa a câştigat“. Jucătoarea echipei recent calificate în penultimul act al Cupei României la handbal feminin a completat-o pe Eugenia Tăbuci: „Chiar şi atunci când luptăm împotriva unor formaţii foarte tari, cum e acum CSM Bucureşti, nu trebuie să îţi fie niciodată teamă de adversar“.

De asemenea, Stoleru i-a îndemnat pe elevi să îşi asume responsabilitatea, după ce a aflat că sunt destui cărora nu le place să fie căpitan de echipă, tocmai de teamă că pot greşi şi că pot fi primii care primesc reproşuri în timpul sau după un eveniment sportiv din partea antrenorilor.

„Să fii căpitan de echipă este greu şi-n acelaşi timp frumos. Nu trebuie să îi fie numănui frică de această postură“, a explicat sportiva.

Momente grele în carieră au fost şi în cazul lui Carmen Stoleru. S-a întâmplat chiar la începutul acestui an, cînd din cauza unei accidentări a fost nevoită să stea în tribună şi să îşi vadă colegele jucând.

„Acestea sunt cele mai dificile momente  din viaţa unui sportiv. Este foarte greu să vezi din tribună cum colegele tale, echipa ta, se bate pentru victorie şi tu nu poţi decât să le ţii pumnii, să te bucuri pentru reuşite şi să te intristezi când treaba nu merge cum ne dorim“, a precizat handbalista.

Carmen Stoleru ar mai vrea să trăiască o astfel de experienţă precum cea de la „Campionii României“, în care să poată povesti din cele învăţate tinerilor care vor vrea să o asculte.

 „Am trăit pentru prima dată în viaţă asemenea clipe în care să am emoţii foarte mari. Parcă am uitat tot ceea ce mi-am dorit să le transmit. Mă aşteptam să vină ei cu întrebări, să caute informaţii, dar le lipseşte încrederea de a comunica, iar la acest capitol trebuie să fii bun şi în sport. Doar prin comunicare o echipă poate face pasul înainte, poate deveni mai bună“, a completat căpitanul echipei CSM Roman.(www.campioniiromaniei.com; text şi foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments