Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Biblioteca „G.T. Kirileanu”

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a organizat luni, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o serie de manifestări cultural-artistice menite a marca 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Centenarul Marii Uniri. Un public numeros și cald a participat la eveniment.

”Astăzi, la a opta ediție a Zilei Culturii Naționale, putem vorbi despre memoria marelui nostru poet național Mihai Eminescu, despre importanța culturii pentru progresul unei națiuni, despre importanța educației și a lecturii în formarea și dezvoltarea individului, despre identitatea noastră națională, culturală și socială. Anul 2018, anul aniversării României Centenare, este anul începutului reașezării societății românești pe valori, anul unor schimbări culturale. Ziua Culturii Naționale ne oferă ocazia să cinstim creatorii de valori, să celebrăm cultura în integralitatea expresiilor sale”, a declarat prof. Mihaela Mereuță, directoarea Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț.

Manifestările au debutat cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu și cu un recital de poezie și muzică susținut de poetul Adrian Munteanu, prozatorul Dan Iacob și de solista Viorela Stoian.

Adrian Munteanu: „Astăzi ne întoarcem la ambianța cea mai potrivită cu structura dintru adânc de noi pentru că, la urma urmei, chiar dacă nu mărturisim acest lucru, ne tragem din filonul eminescian, adică ne tragem din poezia care are vibrație, are emoție, are trăire profundă și sensibilitate. Este vorba despre toate elementele pe care le putem considera încă drept caracterizatoare pentru ființa românească”.

A urmat dezbaterea „Eminescu și Basarabia“, susținută de invitatul special Vlad Pohilă, în cadrul Proiectului cultural România Centenară, „Maluri de Prut- Basarabia necunoscută“, desfășurat în parteneriat cu Radio România Chișinău, prin jurnalistul Ina Guțu.

Vlad Pohilă: „Am avut norocul să cresc într-o casă românească din Basarabia.  Eu sunt fericit pentru că mi-am găsit rostul. Am făcut ce mi-a plăcut. N-am fost în slujba nimănui, ci numai a românismului. Eminescu este mult mai mult decât un poet, mult mai mult decât un simbol. El ne-a ajutat să rezistăm în Basarabia”.

După-amiază, a fost vernisată expoziția de pictură Dumitru Bezem din colecția Elena și Vasile Pleșca „Luceafărul poeziei, mit și culoare“, iar criticul literar Cristian Livescu a susținut conferința „Eminescu, idealul poeziei românești“, la finalul căreia a fost lansat numărul 49 al revistei „Antiteze“.

Elena Pleșca: „Când soțul meu a început să colecționeze tablouri, nu m-am gândit niciodată că voi trăi satisfacția și onoarea de a fi invitată în această zi atât de importantă pentru cultura românească. Dacă ar fi să nominalizez un tablou, care ar reprezenta cel mai bine ziua de astăzi, aș alege „Luceafărul”, acest tânăr înfășurat în tricolor, care simbolizează esența poeziei eminesciene”.

Tot cu acest prilej, Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, a lansat volumul „G.T. Kirileanu, „Martor la istoria României. Jurnal și epistolar. Vol. IV: 1921-1922“.

Constantin Bostan: „ Suntem sub semnul lui Mihai Eminescu, un semn drag pentru întreaga viață și activitate a lui G.T. Kirileanu. Vă reamintesc că G. T. Kirileanu a fost legat de cunoașterea și editarea scrierilor lui Mihai Eminescu. A avut șansa de a fi foarte apropiat de Titu Maiorescu care, în iarna 1902-1903, i-a încredințat cinci volume din colecția ziarului „Timpul” de pe vremea când Eminescu era redactor la această publicație”.

Violeta MOȘU