marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateEdiția a XXVII-a a Concursului „Emanuel Elenescu”, un succes deplin!

Ediția a XXVII-a a Concursului „Emanuel Elenescu”, un succes deplin!

Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, ediția XXVII-a, și-a desemnat sâmbătă, 25 noiembrie, câștigătorii Marelui Premiu. Spre deosebire de anii trecuți, trofeul s-a decernat atât la secțiunea folclor, cât și la secțiunea clasică.

Saxofonistul GIULIAN-IOAN LUPU, elev în clasa a V-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi (profesor LAURENȚIU REUȚ; pianist corepetitor prof. ALIN FILIPESCU), a triumfat la secțiunea clasică.

La folclor, cel mai bun s-a dovedit a fi acordeonistul RADU RĂŢOI, elev în clasa a XII-a la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” Chişinău, Rep. Moldova, profesor SERGIU MÎRZAC.

În privința participării, în acest an, s-a stabilit un record greu de atins de alte concursuri de profil: 557 de tineri muzicieni, dintre care 150 veniți numai din Republica Moldova.

Muzicolog dr. Vasilica Stoiciu-Frunză, membră a juriului: „S-a încheiat o ediție foarte valoroasă a concursului Emanuel Elenescu, Piatra Neamț 2017. Juriu de elită, 557 (!!!) de concurenți înscriși, 11 finaliști foarte buni, un concert de gală care ar merita sa fie prezentat pe orice scenă de concert din țară și străinătate.

Trofeul, la secțiunea clasică, a fost câștigat de un saxofonist din clasa a V-a (!!!), incredibil, Giulian Ioan Lupu!!

În nume personal, anul trecut am inițiat Premiul pentru interpretare pianistică Lina Șum (pian în formație camerală). Doamna Șum a fost profesoara care mi-a pus mâinile pe claviatura pianului și fața de care am recunoștință perpetuă! Anul trecut am premiat-o pe domnișoara Diana Voronetskaya, tânără pianista care confirmă. Ce bucurie! Anul acesta premiul a mers în portofoliul domnișoarei Anastasia Ioana Horghidan! Are multe de spus!!!”.

Prof. Mihăiță Albu, directorul Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț: ”Suntem foarte bucuroși că, de la o ediție la alta, Concursul „Emanuel Elenescu” crește în valoare, iar participarea numeroasă îi sporește reputația. Concursul a fost dedicat și Zilei Naționale a României. Mulțumim tuturor pentru participare. Felicitări juriului, concurenților, profesorilor și părinților! Deja ne gândim la ediția viitoare!”.

Președintele juriului a fost prof. univ. dr. Gabriel Croitoru de la Universitatea Națională de Muzică București, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments