Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț celebrează Ziua Internațională a Poeziei, 21 martie, cu o suită de manifestări culturale desfășurate în cursul mai multor zile.
Vineri, 21 martie, de la ora 14:00, în Sala Cupola, va avea loc lansarea volumului de poezie „Nuanța lirică“ de Călin Torsan, prezentat de poetul Teodor Sinezis. Lansarea de carte va avea ambianța trioului de folk „CRI GRI ligt“, din care face parte și autorul cărții, care cântă la instrumente de suflat. Alături de acesta vor interpreta Ștefan Mardale, chitară și voce, și Marius Achim, percuție.
Lansarea cărții de versuri este integrată în vernisajul expoziției de pictură a clasei profesorului Cristian Bistriceanu. Expoziția, realizată în parteneriat cu Fundația Ileana și Școala Populară de Artă din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, reunește pe simezele Sălii Cupola tablouri de Alexandra Apetrei, Lilia Chirilă, Lucia Ciubotaru, Ileana Crăciun, Ecaterina Ganea, Elena Iftode, Ana Ivanov, Luminița Mamina, Elena Marcoci, Margareta Neculai și Gabriela Timofte. Atmosfera va fi întregită de momente muzicale interpretate de prof. Cristina Marin.
Moderator al întregii întâlniri va fi Mihael Balint, redactor, iar amfitrion – prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată încă de miercuri, 19 martie, de la ora 9:00, la Punctul de Lectură și Împrumut Speranța, unde elevii clasei a V-a A de la Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc“ Piatra-Neamț au citit cu voce tare strofe din poemul „Luceafărul“ de Mihai Eminescu, iar Matei Paul Asandei, elev în clasa a VI-a A, a susținut un program muzical la chitară și voce.



Vineri, 21 martie, de la ora 12:30, în Sala Info-Club 2 a sediului central al bibliotecii, Secția carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ organizează prezentarea, recitalul de poezie și expoziție de carte „Ziua Internațională a Poeziei – poeți din județul Neamț“. Vor participa elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, însoțiți de profesorii coordonatori Oana Zugravu, Claudia Bizu, Alina Foltea, Geanina Timofte și Diana Onu.
La Filiala de Carte străină, tot vineri, 21 martie 2025, de la ora 13.30, va avea loc o întâlnire-dialog dedicată activității artistice a poetelor Ana-Cristina Irian și Utta-Siegrid König, precum și domeniului traducerii ca punte între culturi și civilizații. Invitatele întâlnirii sunt autoarea Ana-Cristina Irian și traducătoarea Diana Berger. Activitatea se va derula pe parcursul a trei momente tematice: „Tehno-poemul sau Poezie și tehnologie în viziunea artistică a Anei-Cristina Irian“; „Sensibilitatea și virtuozitatea poemului cu formă fixă în viziunea poetei Utta-Siegrid König“; „Provocările traducerii unui text poetic – Diana Berger“.
Vor participa elevii clasei a IX-a E de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, coordonați de prof. Petronela Noroc și prof. Brândușa Anghel.
Totodată, Secția Carte de artă, multimedia „Victor Brauner“ va organiza, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, pe întreaga durată a zilei de vineri, 21 martie, audiții cu versuri din creația unor poeți români consacrați, vizionări de fragmente din documentare ce prezintă imagini spectaculoase, precum și o expoziție de documente din colecțiile secției.
De asemenea, Secția de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“ va realiza o expoziție de carte din colecțiile secției, precum și recitări de poezii de către utilizatorii secției. Vineri, 21 martie, între orele 9:30 și 10:30, aici va avea loc un atelier creativ cu grupa mijlocie „Piticoții“, prof.înv.prim. Miluța Cristal, de la Grădinița Școlii „Nicu Albu“ Piatra-Neamț.
Filiala „Dumitru Almaș“ Dărmănești va organiza o expoziție de carte ce va cuprinde volume de poezii ale mai multor poeți nemțeni, iar pe pagina de Facebook vor fi postate poezii și vor fi promovați câțiva dintre acești poeți.
De asemenea, Filiala „Vasile Conta“ Mărăței va organiza, sub genericul „Poeți nemțeni“, o expoziție de publicații selectate din colecțiile de carte ale filialei, precum și un medalion info-documentar de poezie prezentat on-line.
(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)