Motto: „Ce iertător și bun ți-i gândul, în preajma florilor plăpânde!” – Dimitrie Anghel.
- „Grădina mea secretă (IV), reprezintă efortul colectiv al celui mai puternic şi experimentat grup de tineri artişti pe care îl coordonez, la momentul actual. Semnifică, dacă vreţi, tehnic vorbind, şi un act de evaluare-fulger al nivelului artistico-plastic al autorilor care expun. Dar, mai întâi de toate, acest gest artistic înseamnă un act cultural dăruit comunităţii, la început de primăvară, de unii dintre cei mai tineri şi înzestraţi membri ai săi” – prof. Cristina Petrariu.
Reunită sub titlul „Grădina mea secretă” (IV), o amplă serie de lucrări înfrumusețează Sala Cupola a Bibliotecii Județene (1-14 martie 2025). Ca de fiecare dată, creațiile elevilor profesoarei Cristina Petrariu de la Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, membri ai Asociației Culturale „Arte.Ro“, țințesc drept în inima privitorilor. Pictate cu aceeași bucurie netemperată, cu aceeași căldură sufletească, ele au ca sursă de inspirație delicata și tăcuta lume a florilor.






„Dincolo de temele de atelier, de zbateri şi eseuri, de transpunerea pe spațiul circular al pânzelor a gândurilor şi trăirilor, tinerii care expun astăzi au făcut un pariu cu ei înşişi. Şi-au propus să îşi depăşescă nivelul de lucru la care s-au aflat anul trecut, în luna mai, atunci când am realizat împreună expoziţia Grădina mea secretă (III), şi, de asemenea, când şi-au planificat un eveniment plastic viitor mai unitar-conceptual, tehnic şi artistic.
Poate unele subiecte par desuete – anumite lucrări din această expoziţie ne trimit cu gândul la simple studii botanice dintr-un ierbar pictat. Altele pot părea experimente plastice nu foarte ancorate în detaliile naturale ale florilor descrise. Însă, dincolo de nivelul tehnic al fiecărei lucrări, expoziţia aceasta se doreşte a fi, într-o lume care se urâţește pe zi ce trece, o invitaţie de imersare a privitorului într-o lume a frumosului banal, obișnuit, al naturii pe care, în graba noastră spre…nimic, nu mai avem timp să o observăm cu atenţie, a naturii care ne hrăneşte sufletul şi mintea”, a afirmat prof. Cristina Petrariu.
Ceea ce surprinde plăcut, chiar de la început, este unitatea lucrărilor, realizându-se, astfel, un lirism de mare rezonanță. Jocul inspirat al gamelor cromatice și soluțiile tehnice propuse sunt prilejuri de reliefare a optimismului, a bucuriei de viață. Lumina, folosită cu inteligență, evidențiază compozițiile, culorile au transparență și delicatețe asigurând succesul expoziției.






„Suntem înconjuraţi de 54 de specii de flori. Unele, firave, transparente, altele carnasiere, viguroase. Toate, totuşi, delicate, efemere, colorate, spectaculoase, precum autorii lor. De la orhidee, nuferi şi magnolii, crini şi panseluțe, la cactuşi şi trandafiri, de la irişi, narcise şi ghiocei la floarea de cireş, cea de anghinare, cale sau flori de bumbac, şi până la flori fantastice, nemaiîntâlnite, toate alcătuiesc grădina înflorită în care ne găsim astăzi, care a fost îndelung concepută, pregătită şi îngrijită. Alegerea speciei florale a fost în deplin acord cu libertatea interioară a fiecărui pictor- grădinar. La fel şi tehnica de lucru: tempera, acrilic, tuş, tehnici mixte. Pentru armonia şi unitatea generală a grădinii, însă, forma şi dimensiunea pânzelor au fost impuse de grădinarul coordonator”, a explicat prof. Cristina Petrariu.
Această bogată creație aparține tinerilor artiști Doru Andrei Aaxiniei, Irina Aelenei, Miruna Ilinca Anghel, Ana-Maria Apopei, Maria-Natalie Blioju-Corbu, Ştefania Călin, Ana Maria Chifu, Casia Rînja Ciobotă, Ilaria Corobanea, Alice Gabriela Dascălu, Ricardo Dăscăliţei, Miriam Dodoşel, Elena Dogariu, Ioana Dogariu, Teodora Harabagiu, Ana Maria Lupescu, Adrian Mihai Macovei, Maria Jennyfer Mancaş, Paula Mitocaru, Maia Andreea Morţe, Bianca Maria Patrichi, Ilinca Pintea, Ania Ioana Pița, Alexandra Postolică, Nectaria Romila, Denisa Stoleru, Maria Alexandra Sucioaia, Maria Ştefan, Teodora Ştefan și Iustina Vieru. Vernisajul expoziției a avut loc astăzi, 12 martie 2025.





„Este o grădină a florilor, a performanței, a culturii, a iubirii de frumos, o grădină care se încadrează foarte bine în acest mediu al cărții, al bibliotecii, în care ideile, sentimentele, culorile își regăsesc o nouă formă de manifestare în această expoziție, la început de primăvară. Apreciem la superlativ contribuția doamnei profesoare Cristina Petrariu la actul cultural artistic, la formarea dumneavoastră ca viitori pictori de succes. Îi mulțumim pentru cei 20 de ani de colaborare care confirmă și reconfirmă profesionalismul, excelența în educația artistică și implicarea în viața comunității. Palatul Copiilor din Piatra-Neamț este unul dintre cei mai importanți parteneri ai bibliotecii și ne dorim ca această colaborare să continue în același mod”, a declarat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
„Deși sunt nou în lumea artiștilor, pentru că eu provin din lumea sportului, m-am simțit mai mult decât binevenit în colectivul de cadre didactice al Palatului Copiilor. Din momentul în care am pășit ca adult în această instituție, pentru că am fost și eu elev al Palatului Copiilor, am descoperit că nu există lună a anului în care doamna profesoară Cristina Petrariu și elevii săi să nu câștige premii la concursurile naționale și internaționale. Este cel mai bun mod de a recunoaște munca pe care ați depus-o în cadrul acestui cerc etalon. Vă mulțumesc dragi părinți și vă felicit pentru că ați ales ca fiii și fiicele dumneavoastră să urmeze cursurile de pictură. Se vede că a fost o alegere bună și bănuiesc că și dumneavoastră sunteți mulțumiți. Totodată, vreau să mulțumesc doamnei manager Mihaela Mereuță, pentru această colaborare extrem de fructuoasă”, a menționat prof. Ovidiu Țoc, directorul Palatului Copiilor.





„Așa cum în armată sunt corpuri de elită, aveți în față corpul de elită al artiștilor de la Cercul de Pictură II de la Palatul Copiilor, cerc pe care îl coordonez de 20 de ani. Mulţi dintre cei 30 de participanți, cu vârste cuprinse între 12-18 ani, au mai făcut parte din grădinile secrete anterioare. De asemenea, majoritatea sunt şi membri ai Asociaţiei Culturale pe care o conduc, în cadrul căreia, precum bine ştiţi, dezvoltăm o multitudine de proiecte artistice interesante, dedicate copiilor şi dezvoltării acestora. Îi felicit şi le mulțumesc tuturor celor care expun și le urez succes, răbdare şi inspiraţie şi pe viitor. Mulţumirile noastre speciale le adresăm doamnei profesoare Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Judeţene, și domnului profesor Ovidiu Țoc, directorul Palatului Copiilor, care, de fiecare dată, ne sprijină în derularea proiectelor noastre”, a mai spus prof. Cristina Petrariu.
Unul dintre cele mai importante proiecte culturale inițiate de Asociația Culturală „Arte.Ro” este Concursul Internațional de Arte Plastice pentru copii și tineri „Piatra-Neamț Creativ”, ajuns la ediția a VIII-a.
Violeta MOȘU