- Concursul Internațional de Arte frumoase de la Lidice a fost înființat în anul 1967 pentru a comemora copiii-victime din satul ceh Lidice uciși de naziștii germani, precum și pe toți ceilalți copii care au murit în războaie. Deși națională inițial, această competiție a devenit una internațională în anul 1973.
Prezența pietreană a fost una semnificativă, astăzi (7 martie 2025), la sediul Ambasadei Republicii Cehe din București, cu ocazia festivității de premiere a elevilor români participanți la cea de-a cincizeci și doua ediție a Concursului Internațional de Arte frumoase de la Lidice. Miruna Ilinca Anghel, Irina Aelenei şi Bianca Maria Patrichi, membre ale Asociației Culturale „Arte.Ro” și eleve ale Palatului Copiilor din Piatra-Neamț, au fost recompensate cu mențiuni de onoare, la categoria 14-16 ani. Ele au fost însoțite de prof. Cristina Petrariu, coordonatoarea Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ şi președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”, și de Brîndușa și Tudor Anghel, părinții Mirunei Ilinca Anghel. Competiția stimulează, de peste jumătate de secol, ambițiile artistice ale tinerilor creatori, premiile câștigate aici fiind privite ca o confirmare a înaltei valori. La actuala ediție, au participat cu lucrări peste 17.000 de tineri artiști din 61 de țări, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. În fiecare an, expoziția poartă o temă unică aleasă de Memorialul Lidice, în cooperare cu UNESCO, cea de anul acesta fiind caravana.
„Atmosfera caldă, profesionalismul desăvârşit al echipei ambasadei și aprecierile de care s-au bucurat elevele mele, în cadrul festivităţilor din sediul Ambasadei Republicii Cehe, ne-au onorat şi ne-au motivat de a reveni și la ediția din 2026 a concursului. Exemplele excepţionale de muncă asiduă, de concentrare, efort şi determinare ale premiantelor noastre, constituie o încurajare şi pentru ceilalți elevi ai mei care participă la competiții internaționale de artă dedicate copiilor. Ne-am bucurat să putem reprezenta cu demnitate oraşul şi țara, în cadrul acestei deosebit de importante competiţii internaţionale de artă, dedicată tinerelor talente de pe întreg mapamondul.




Emoţiile, bucuria, satisfacţia muncii copiilor, care a fost răsplătită la un nivel atât de înalt, sunt tot atâtea motive pentru care îmi exprim întreaga gratitudine pentru Excelența Sa Martin Košatka, ambasador extraordinar și plenipotentiar al Republicii Cehe în România, pentru doamna consul Jitka Kruková și pentru întreaga echipă a instituției pe care o reprezintă. O reverenţă și doamnei referent consular Izabela Vlasta Flasca, pentru colaborarea excelentă.
Pe Miruna, Maria şi pe Irina le felicit şi le urez în continuare succes, să fie inspirate, să fie consecvente obiectivelor lor şi să aibă răbdare!”, spune prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.
Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamț, Miruna Ilinca Anghel frecventează de trei ani cursurile Cercului de pictură II din cadrul Palatului Copiilor Piatra-Neamț. Deosebita înzestrare plastică şi efortul creator pentru stăpânirea mijloacelor tehnice ale graficii şi acuarelei, simțul culorii bine dezvoltat, interpretarea originală a subiectelor propuse au generat obţinerea a numeroase premii internationale la competiţii de arte vizuale destinate copiilor şi tinerilor. Talentul și, mai ales, intuiția artistică a elevei profesoarei Cristina Petrariu au fost remarcate de jurii prestigioase de la importante reuniuni plastice internaționale. „Miruna a reprezentat, în mod cert, o mică revelaţie, atunci când a ajuns, printr-o fericită uneltire a sorţii, în atelierul meu. M-a surprins în mod particular modul deosebit în care simţea volumele, formele, perspectiva. Am aflat şi observat că moşteneşte din familie o anumită aplecare către desenul riguros, geometrizat, dar plastic, specific arhitecturii. Îi apreciez deopotrivă şi sensibilitatea de acuarelistă. Este un leader înnăscut şi un membru al echipei mele cu care colaborez cu foarte mare plăcere. A obţinut multe premii internaţionale la competiţii foarte renumite, cu participare directă sau indirectă”, menționează prof. Cristina Petrariu.


Maria Bianca Patrichi este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. În cei cinci ani de când participă la activitatea cercului de pictură de la Palatul Copiilor, a muncit mult pentru dezvoltarea ei plastică şi personală. Profesoara Cristina Petrariu a încurajat-o constant să-şi descopere şi dezvolte vocaţia şi a pregătit-o pentru admiterea la liceu. „Maria Bianca a cunoscut, în ultimii trei ani, un progres considerabil. A lucrat mult, a evoluat semnificativ conceptual, tehnic, compozițional. Mă bucură în mod special prezenţa şi caracterul ei de om curat, bun, frumos şi optimist. Premiul obţinut la acestă competiţie vine ca o frumoasă încununare a eforturilor sale creatoare; iată, primele roade dulci ale unor amare zile de efort continuu, epuizant”, explică prof. Cristina Petrariu.


Irina Aelenei este și ea elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. Prof. Cristina Petrariu o descrie „o persoană introvertită, extrem de sensibilă, dar cu o putere interioară impresionantă, capabilă de mari eforturi creatoare. Portofoliul ei plastic, este, la prima vedere copleşitor. Este foarte muncitoare, deosebit de înzestrată artistico-plastic, consecventă, conştientă de responsabilitatea pe care o are, de a-şi cultiva talentul nativ. A obţinut diverse premii importante la competiţii de prestigiu şi promite să devină un nume de care vom mai auzi în viitor – la superlativ, fireşte”.



Ceilalți elevi ai prof. Cristinei Petrariu care figurează în selectul palmares al premianților acestui concurs sunt: Ștefan Arădăvoaicei, Bogdan Ciurezu, Teodora Oana Lupei (Medalia și Premiul „The Rose of Lidice” – 2011/2012); Andrei Lungu Ailenei (Mențiune de onoare – 2015/2016); Cristian Cojocărița (Mențiune de Onoare – 2018/2019); Miruna Ioana Morțe, Laurențiu Emanuel Păr, Alexandru Filip (Mențiune de onoare și Scrisoare de mulțumire din partea E.S. Halka Kaiserová – 2019/2020); Maria Ștefan (Mențiune de onoare și Scrisoare de mulțumire din partea E.S. Halka Kaiserová – 2022/2023).
Violeta MOȘU; Foto: prof. Brîndușa Anghel.