joi, martie 27, 2025
AcasăActualitateCarmen Cărăușu - „Discurs izoton în dialogul contrastelor”, la Sestri Art Gallery

Carmen Cărăușu – „Discurs izoton în dialogul contrastelor”, la Sestri Art Gallery

  • Discurs izoton poate fi înțeles ca o explorare a echilibrului cromatic, nuanțe care deși au căzut de acord asupra tonului sunt în același timp complementare și contradictorii. Fiecare lucrare face parte dintr-un întreg dinamic, în care culorile se vorbesc între ele, iar contrastul de culoare devine mijlocul prin care sunt explorate noi semnificații” – Carmen Cărăușu.

Artista Carmen Cărăușu încântă, din nou, privirile iubitorilor de frumos cu o expoziție de pictură cu totul originală ca idee și scop. Denumită „Discurs izoton în dialogul contrastelor”, această prezentare publică a lucrărilor sale a avut loc astăzi, 5 martie 2025, la Sestri Art Gallery. Expoziţia confirmă prin conţinut premisa propusă, atrăgând interesul publicului.

În deschidere, prof. Andreea Maria Balan a declamat un grupaj de versuri din propria creație, transmițând încântare și trăire sinceră, iar Alexandru Cojocaru, licențiat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a avut, ca şi în alte dăţi, rafinamentul artistic al unui veritabil interpret la chitară clasică.

Expoziția pleacă de la un exercițiu tehnic și se transpune într-un act de autoreflecție. Este un prim răspuns la întrebarea Dar dacă aș elimina de pe pânză contrastul închis-deschis, dacă albul și negrul (care oricum nu sunt culori) ar fi eliminate, cum s-ar descurca ele culorile singure? Ochiul, în ce fel se va opri pe pânză, mental cum se va restabili echilibru? Lucrările se situează într-un spațiu în care contrastul cromatic nu este doar o tehnică artistică, ci un instrument pentru a pune în lumină complexitatea percepției. Experimentul folosește forma ca un pretext pentru discursul cromatic. Renunțând la contrastul tradițional inchis-deschis, lucrările invită la o introspecție mai profundă în modul în care percepem culoarea, o interacțiune dinamică în care lumina și umbra se transformă într-un curcubeu”, spune Carmen Cărăușu.

Născută la 8 martie 1964, la Piatra-Neamț, Carmen Cărăușu este de profesie inginer energetician. Între anii 2022 și 2024 a urmat cursurile de masterat, specializarea Pictură, la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Arte „George Enescu“ Iași, coordonator, prof.univ.dr. Mihail Tarași.

Iată o expoziție unitară în expresivitate, inedită în abordare, o prezență a contrastelor cromatice aparent divergentă dar care, pe măsură ce privești, devine un discurs plastic consonant. Artista Carmen Carăușu vede rezolvarea plastică a unor subiecte într-o manieră ce ne surprinde, o abordare stimulativă. Vrea să placă și reușește. Prin inedit stârnește curiozitatea și admirația. Echilibrul la care se ajunge depăște abordarea frapantă de la prima vedere și își găsește frumosul în inefabil”, a menționat dr. Ecaterina Ganea, moderatoarea întâlnirii.

Expoziția artistei Carmen Cărăușu pleacă de la emoție și de la suflet, iar prin limbaj se adresează mai ales intelectului. Unitatea reprezentării este evidentă, la fel, echilibrul suprafeței. Avem aici un hibrid, adică dacă ne uităm atent la imagini, dincolo de mătuirea asta interesantă, ele sunt figurative, realiste. Dar dacă vedem tehnica în care au fost realizate, avem o distanță prin această mătuire. E o expoziție, din punctul meu de vedere, experimentală, provocatoare și care dă de gândit”, a declarat scriitorul Emil Nicolae, critic de artă.

Expoziția este deschisă publicului până la începutul lunii aprilie.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments